Gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S). Arkivbild. Foto: TT

Bidrag för Syrienstudier ses över

Publicerad

Personer som lurat till sig CSN-medel för studier i Syrien ska stoppas.

Regeringen ger nu CSN i uppdrag att se över regelverket kring studier i länder med väpnade konflikter.

– Våra skattepengar ska användas rätt. Inte en krona får användas fel, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S) till TT.

Nyligen framkom det att en 28-årig Malmöbo genom falska intyg lyckats få ut 127.000 kronor i studiemedel för en tandläkareutbildning i Syrien. Mannen studerade dock aldrig där under den aktuella perioden. Enligt Centrala studiestödsnämnden (CSN) ska det också finnas direkta likheter med hur en bror till personen agerat. Myndigheten misstänker därför en organiserad verksamhet för att lura CSN på pengar.

Fruktansvärda krafter

– Vi måste veta exakt hur pengarna används, att de som får pengarna faktiskt studerar och att lärosätena är legitima. Vi vet att det finns fruktansvärda krafter som är verksamma där och det får aldrig bli så att vi finansierar någon som är en del av det, säger Aida Hadzialic.

– Vi skärper därför nu upp regelverket genom att ge utredningen i uppdrag att se över finansieringen i länder där det råder konflikt.

TT: Rent praktiskt, hur ska det gå till?

– Det blir utredningens uppgift att se över regelverket för vi ska ha en rättssäkerhet. Jag kan aldrig någonsin acceptera att vi inte vet om varje skattekrona används till rätt syfte.

Klart i november

Sedan den väpnade konflikten i Syrien inleddes har ett 15-tal studenter beviljats CSN-stöd för att studera i landet, rapporterade Sydsvenskan i slutet av april. Dessutom ska ett 20-tal personer studera i Ukraina och ett par i Bagdad, Irak. Gemensamt för alla är att det är platser där Utrikesdepartementet (UD) avrått från resor.

– Vi har många länder där det råder konflikter och människor som vill åka för att studera vad de här konflikterna beror på. Då måste vi ha ett skärpt regelverk där vi kan följa vad pengarna används till och så att våra skattepengar inte hamnar i fel fickor.

Uppdraget ska redovisas senast den 2 november 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.