Bilskador för mångmiljonbelopp

Publicerad

Bilsemestern i Europa blir inte alltid som man tänkt sig. Under sommaren drabbas svenska turister av bilskador för runt 150 miljoner kronor.

Många känner säkert igen sig. Allt är planerat och klart in i minsta detalj, ungarna är glada, passen kom med och det första man gör efter att ha kört av färjan i Puttgarden är att skrapa upp lacken på en tyskregistrerad Porsche. Ridå.

– Kravet på att få hjälp ökar dramatiskt när man är utomlands. Är man i Sverige är det många som löser vissa situationer själv, säger Mathias Gustavsson, skadeexpert på If.

Under juli månad fördubblas antalet bilskador för svenskar på utlandssemester. Det handlar om allt från krockar och kopplingshaverier till stölder och ren skadegörelse.

Förbered dig!

Det är svårt att undvika ödet, men med god förberedelse går det rädda semesterglädjen, motorstopp på autobahn till trots. Registreringsbevis, försäkringsbrev, varningstriangel och reflexväst ska alltid finnas i bilen.

Programmera gärna in numret till ditt försäkringsbolag på telefonen. Det kan vara till stor hjälp när olyckan är framme.

– Ta kontakt med ditt försäkringsbolag så kan du få hjälp direkt med vidare resa, boka bärgning eller vad det kan vara för något, säger Mathias Gustavsson.

Fakta: Vanligaste bilskadorna i utlandet

Kopplingshaverier.

Problem med turbon.

Fel på högtryckspump och dieselinjektorer.

Krockar och andra trafikolyckor.

Glasskador.

Källa: Försäkringsbolaget If

Fakta: Att tänka på

Om det händer något med dit fordon och du behöver hjälp. Kontakta ditt försäkringsbolag. Nummer finns på Gröna kortet.

Gröna kortet är ett bevis för att ditt fordon är trafikförsäkrat. Går att beställa från ditt försäkringsbolag.

Ring alltid polisen om du krockat med någon, samt vid stöld och skadegörelse.

Vid krock, samla information. Registreringsnummer, personuppgifter, försäkringsbolag etc. Ta gärna bilder.

Försök skriva anmälan, men skriv inte under om du inte är överens med motparten.

Tänk på att ha reflexväst och varningstriangel i bilen.

Källa: Försäkringsbolaget If

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.