Birgitta Ohlsson (L) i Gomorron Sverige. Foto: SVT

Birgitta Ohlsson: ”En stormig politisk vecka”

Uppdaterad
Publicerad

Birgitta Ohlsson lämnade Liberalernas styrelse för riksdagsgruppen efter att tunga toppolitiker krävt hennes avgång. Det efter att hon kritiserat partiets ledning och delar av partilinjen. – Jag förstår om människor tycker jag agerat politiskt yvigt i några frågor, säger hon till SVT i Gomorron Sverige.

Den senaste veckan har varit omtumlande för Birgitta Ohlsson, nu bryter hon tystnaden om den svåra tiden.

– Jag vaknade i en politisk torktumlare där på onsdagsmorgonen, det är såklart alltid obehagligt när man hamnar i det, säger Birgitta Ohlsson och citerar Dolly Parton: ”Stormar gör så att träden söker djupare rötter.”

Kritiken mot Birgitta Ohlsson

”Ett massivt stöd bakom mig”

Birgitta Ohlsson tagit avstånd från Björklund i flera frågor, bland annat om att bjuda in Sverigedemokraterna till politiska samtal och förslaget att stoppa religiösa friskolor.

– Jag kan be om ursäkt om jag ibland har forcerat för snabbt i vissa frågor, men i alla de frågor jag gjort det så har det funnits ett massivt stöd bakom mig, säger hon till SVT Nyheter.

– Jag är den mest kryssade politiker vi har i partiet i dag, poängterar hon.

I onsdags satt Liberalernas riksdagsgrupp i ett åtta timmars långt krismöte sedan Birgitta Ohlsson tagit avstånd från Björklund i flera frågor. På onsdag kom nyheten om Ohlsson fick vara kvar i partistyrelsen men att hon valt att lämna styrelsen för riksdagsgruppen.

”Alltid varit ett parti med högt tak”

Birgitta Ohlsson tycker att striden i partiet framför allt handlar om Liberalernas identitet som parti.

– Vi har alltid varit ett parti som haft ett högt politiskt tak och är det något parti som inte ska sänka taket så är det vi, säger Birgitta Ohlsson till SVT Nyheter.

Hur kritisk kan man vara mot partilinjen?

– Ett liberalt parti måste kunna vara generöst på den fronten, svarar hon.

Fortsatt turbulens

Efter Ohlssons avgång har turbulensen i partiet fortsatt. Lokala L-politiker har uppmanat hela partiledningen ställer sina platser till förfogande. 

– Jag vill att Birgitta Ohlsson är kvar i Liberalernas styrelse. Och jag fortsätter gärna som partiledare, sade Liberalernas partiledare Jan Björklund till SVT Nyheter i torsdagens Aktuellt.

Birgitta Ohlsson säger att hon inte planerar att utmana Jan Björklund som partiledare inom den närmsta framtiden.

– Jag lever inte mitt liv efter sovjetiska femårsplaner, säger hon till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot Birgitta Ohlsson

Mer i ämnet