Jan Björklund (L) i Aktuellts studio efter senaste tidens interna strider. Foto: SVT

Björklund: Ingen ledarstrid i partiet

Uppdaterad
Publicerad

Nu bryter Liberalernas partiledare Jan Björklund tystnaden efter de senaste dagarnas turbulens inom partiet. – Jag vill att Birgitta Ohlsson är kvar i Liberalernas styrelse. Och jag fortsätter gärna som partiledare, säger han till SVT Nyheter.

Björklund valde idag att för första gången kommentera turbulensen inom Liberalerna sedan krav på att riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson lämnar partiledningen varvats med uppmaningar att hela partiledningen ställer sina platser till förfogande.  

– Jag vill leda partiet i valrörelsen 2018 och jag tror att hag är bäst på att förankra partiet och leda förnyelsearbetet.

Kritiken mot Birgitta Ohlsson

Enligt Björklund pågår det heller ingen strid om partiledarposten och han säger också att han vill att Birgitta Ohlsson är kvar i partiledningen.

– Hon är en duktig politiker och en ivrig samhällsdebattör som vi behöver, säger Björklund.

Ångrar inte utspel

I onsdags satt Liberalernas riksdagsgrupp i ett åtta timmars långt krismöte sedan Birgitta Ohlsson tagit avstånd från Björklund i flera frågor, bland annat om att bjuda in Sverigedemokraterna till politiska samtal och förslaget att stoppa religiösa friskolor. 

Jan Björklund medverkade i Aktuellt och fick då frågan om han ångrade utspelet om att bjuda in Sverigedemokraterna.

– Jag tror att Sverigedemokraterna växer av de får ett martyrskap när de ställs utanför alla processer. Liberalerna kommer aldrig under mitt ledarskap samarbeta med Sverigedemokraterna. Men de är invalda i riksdagen och precis som Vänsterpartiet som också har ett antidemokratiskt ursprung så borde de kunna bjudas in och få information på samma villkor som alla andra, säger Björklund.

Efter maratonmötet, sade partisekreteraren Maria Arnholm att om ett litet parti som Liberalerna ska överleva så måste partiet prata med en röst. Den uppfattningen delar också Björklund. Enligt honom handlade krismötet i går om att ”komma överens om en ordning”. Han säger att olika budskap från ledningen skapat osäkerhet. 

”För spretigt”

Jan Björklund fick också frågan vad han sade till Ohlsson på mötet.

– Jag sade att jag inte tyckte det var bra eftersom det blev för spretigt. Folk blir osäkra på vad som är partiets linje. Men de senaste dagarna har blivit en storm i ett vattenglas, säger Björklund.

I dag har flera partidistrikt kallat till krismöten och det har väckts krav på att hela partiledningen bör avgå. Gunnar Nordmark, distriktsordförande för Liberalerna i Kronobergs Län säger till SVT Nyheter att han de senaste dagarnas turbulens skadar partiet. Den åsikten delas också av Lars Karlsson, distriktsordförande i Östergötland.

Samtidigt kritiserar också flera distrikt Birgitta Ohlsson för att inte ha slutit upp bakom partiledningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot Birgitta Ohlsson

Mer i ämnet