Björklund beredd leda förnyelsearbetet

Uppdaterad
Publicerad

På det nyligen avslutade riksmötet sa FP-ledaren Jan Björklund att ”förnyelse gör ont”. Man måste kunna säga att ”vi har haft fel”. Men är Jan Björklund rätt person att leda förnyelsen av partiet?

Om partiet ska förnyas borde det kanske också ske en förnyelse på partiledarposten. Men det höll inte Jan Björklund med om.

– Jag är beredd att ta mitt ansvar, leda förnyelsearbetet och ta revansch både för Folkpartiet och Alliansen, sa han i Agenda.

– Men den frågan får till sist Folkpartiets landsmöte avgöra.

Enligt Jan Björklund behöver Folkpartiet ett nytt program och Sverige ett starkare Folkparti.

– Vi kan inte gå till val på det program vi förlorade på, sa han.

Jan Björklund sa också att Folkpartiet under åtta år i regeringen blev starkt förknippat med utbildnings- och skofrågor men att det det nu gäller att bredda partiet.

– Folk känner väldigt lite till vad vi står för i andra frågor. Vår utmaning nu är att bredda bilden. Folk ska veta vad vi står för när det gäller företag, ekonomi och social välfärd – frågor som verkligen avgör vad folk röstar på.

Försvar, integration, välfärd

”Förnyelse gör ont” sa Björklund på riksmötet. Han sa till och med att ”vi har haft fel”.

– I vilka frågor har då partiet haft fel? 

–En uppenbar fråga, där vi precis har ändrat oss, är försvarsfrågan. Den försvarspolitik som vi förde med alliansregeringen är jag med facit i hand kritisk till, sa Björklund.

Ett annat område där Folkpartiet hade fel är, enligt Jan Björklund, integrationspolitiken. På det området gjorde inte alliansregeringen tillräckligt.

– Det är för många människor, som kommer till Sverige och som hamnar i bidragsberoende och utanförskap istället för i arbete och egenförsörjning.

Näst sämsta valresultatet

I valet i höstas fick Folkpartiet 5,5 procent av rösterna – det näst sämsta resultatet genom tiderna. Nu kräver många medlemmar förnyelse vilket också var beskedet från riksmötet. Socialliberalismen – eller ”snällismen” som vissa säger – borde få en chans igen, menar flera ledande partiföreträdare. Partiet bör lämna kravliberalismen och mera betona social välfärd.

Jan Björklund verkar lite tveksam till begreppet socialliberalism. Däremot anser han att Folkpartiet behöver lyfta fram frågor om social välfärd. 

– Frågor som äldreomsorg och sjukvård. Den typ av frågor som vi inte fick utrymme att driva i en koalitionsregering. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.