Foto: TT

Varning för hårda vindbyar

Uppdaterad
Publicerad

På juldagen kommer hårda vindbyar från sydväst och i fjällen är det risk att det blir en klass 2-varning för vindar som når stormstyrka.

Det blir en mild julafton i stora delar av Sverige och redan på juldagen drar mild luft upp så att stora delar av Norrbotten kan få regn från natten till juldagen. I samband med att den milda luften drar upp kommer en varning från SMHI för hårda vindbyar över västra Götalands och Hallands län.

– Från julaftons kväll och natt är det en varning för hårda vindbyar från sydväst. Och det är även blåsigt i övriga delar av Götaland och Svealand, säger Pia Hultgren, meteorolog på SVT.

Kan bli storm i fjällen

På juldagen fortsätter det blåsiga vädret och på eftermiddagen kommer ett ettrigt lågtryck. Vindar kan nå stormstyrka i Jämtlands och Härjedalsfjällen och i Jämtlands län.

– Det finns risk för att det kan bli en klass 2-varning för vindbyar som når stormstyrka på över 25 meter per sekund, säger Pia Hultgren.

På annandagen fortsätter det att blåsa i mellersta och norra Norrlands fjällkedja.

Tågtrafik stoppas

Trafikverket skriver i ett pressmeddelande att tågtrafiken på flera sträckor i Hallands, Jönköpings och Kronobergs län i stoppas i natt med anledning av vindvarningar. De avgångar som drabbas kommer att ersättas med buss.

-Det är väldigt få avgångar som drabbas och trafikpåverkan förväntas bli väldigt liten, säger Eva Nordén på Trafikverkets pressjour till TT.

Sträckor där trafiken stoppas

Trafikstoppet gäller följande banor efter sista tågets avgång den 24 december:

Halmstad-Värnamo: Banan beräknas öppna den 25 december klockan 12.00.

Värnamo-Vaggeryd-Nässjö: Beräknas öppna den 25 december klockan 10.30

Jönköping-Vaggeryd-Värnamo: Beräknas öppna den 25 december klockan 10.30

Nässjö-Vetlanda: Beräknas öppna den 25 december klockan 13.00

Nässjö-Eksjö: Beräknas öppna den 25 december klockan 11.00.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.