Tidigare justitieministern Thomas Bodström är starkt kritisk till regeringens invandringspolitik som gör att splittrar asylsökandes familjer. Foto: TT

Bodström sågar regeringens invandringspolitik

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare socialdemokratiske justitieministern Thomas Bodström riktar skarp kritik mot regeringens invandringspolitik. – Det här är ett parti som har solidaritet som sitt honnörsord men det hänger inte ihop, säger han.

Thomas Bodström är särskilt kritisk mot regeringens beslut attinföra tillfälliga uppehållstillstånd och att man minskatmöjligheten för flyktingar att återförenas med sina familjer.

Thomas Bodström som nu äradvokat, säger att han ser konsekvenserna i arbetet på sinadvokatbyrå.

#flykt

”Skräck och terror”

– Vi har en åttaårig pojke från Irak som i hela sittliv bara fått uppleva skräck och terror. Han är i Sverige men hansföräldrar är i Turkiet, fem timmar bort, men med den här lagen fårde inte komma till Sverige. Och det kommer de inte få på minst treår.

Riksdagen beslutade i juni attuppehållstillstånd de kommande åren ska ges tillfälligt – intepermanent. Asylsökande som får flyktingstatusförklaring ska gesuppehållstillstånd i tre år. Den som får status som alternativtskyddsbehövande får uppehållstillstånd i 13 månader.

Påverkar återförening

Den nya lagenpåverkar också möjligheterna till familjeåterförening. Anhörigatill de som får flyktingstatus kan få uppehållstillstånd, medan desom bedöms som alternativt skyddsbehövande och ansökt om asyl efter24 november inte får den möjligheten.

– En åttaårig pojke får inte träffa sin mamma och pappa efterbeslutet av ett parti som har solidaritet som sitt honnörsord, dethänger inte ihop, säger Bodström.

”Stora påfrestningar”

I debatten ställs han mot WidarAndersson, politisk chefredaktör på oberoende socialdemokratiskaFolkbladet. Widar Andersson menar att regeringens åtgärder var heltkorrekta och nödvändiga.

– Sverige som välfärdsnation hade under många år utsatts för så storapåfrestningar, och så kommer det att vara även många år framöverockså, att vi inte hade möjlighet till att leva upp till att vara ettbra invandringsland, säger han.

”Långt bort från vår västliga kultur”

– Det är jätteviktigt med en reglerad invandring. Låter man invandringen bli vad den blir, är ungefär som att låta sjukförsäkringarna bli vad de blir. Då far det iväg och ställer till väldiga problem. Antalet människor som kommit hit som har låg utbildning, och som kommer från länder långt bort från vår västliga kultur, börjar bli så stort att problemen nu växer. Vi ser det överallt, säger Widar Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet