Foto: SVT

”Bostadsmarknaden är helt sjuk”

Uppdaterad
Publicerad

I Stockholm fortsätter priserna på bostadsrätter att stiga nu när räntan är rekordlåg. Även hyrorna för första- eller andrahandskontrakt ökar.

För att ta sig in på bostadsmarknaden i Stockholm krävs pengar. Mycket pengar. För en ung bostadsletare på väg in i eget boende är det inte lätt.

– Det är extremt svårt, andrahandsmarknaden är också helt sjuk. Ett rum i Norsborg kan gå på mellan 5.000 och 6.000 kronor – för att vara inneboende. Det är helt sjukt. Enda alternativet är att köpa, säger Anna Selander.

Räknar med högre ränta

SVT träffar Anna och flera andra som letar boende på en lägenhetsvisning i Västertorp i sydvästra Stockholm. Det är en tvårummare som är till salu – och priset kommer knappast understiga utgångspriset på nästan två miljoner kronor.

– Det är inget vidare att det är på det här viset, det måste ju byggas fler hyresrätter, säger Rune Lindroth, som letar lägenhet Västertorp, området han är uppvuxen i.

Räknar ni med att kunna betala en högre ränta när ni gör en boendekalkyl?

– Ja, upp till fyra procent ungefär planerar vi för, säger Rune.

Tar hjälp av sin killes föräldrar

För den som är yngre är det nuförtiden svårt att på egen hand ta sig in på en prisaccelererande bostadsmarknad.

– Det är väldigt höga priser, och jag är lite rädd att låna för mycket. Det finns ju risker. Men jag får hjälp av mina föräldrar, och det är så det ser ut i Stockholm, säger 30-årige skåningen Marcus Törnblad.

Men trots stora lån så är de SVT pratar med redo att börja amortera på lånen, precis som 70 procent av svenskarna. Till hösten införs nya amorteringskrav där nya bolånetagare ska betala av sina lån till 50 procent av bostadens värde.

– Klart att det kommer bli tufft med de nya amorteringskraven, men jag hoppas att den lägenhet jag köper stiger i värde, och på så sätt tjänar jag ändå lite pengar, säger Marcus Törnblad.

Att flytta till ett eget hem i Stockholm i dag är inte det lättaste för unga människor.

– Jag har tänkt att jag inte kommer kunna bo i Stockholm, men med min killes föräldrars hjälp så kanske det går, konstaterar Anna Selander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.