Boel och Börje Ekstrand fick vänta 45 minuter innan brandbilen kom fram. Foto: Privat

Brandbilen körde fel – deras hus brann upp

Uppdaterad
Publicerad

Boel och Börje Ekstrands hus började brinna mitt i vintern. Grannar larmade brandkåren men brandbilarna körde fel och kom försent.

– Hela livet låg i det här stora gamla huset, säger Börje Ekstrand.

Boel Ekstrand hade satt väckarklockan för att se andra åket i en slalomtävling. När hon vaknade på förmiddagen hemma i Nyköping hörde hon hur fönster krossades och hon trodde först att någon försökte bryta sig in i huset, men snart förstod hon att det brann.

– Jag sprang ut i morgonrock och tofflor. Det var 23 minusgrader och jag skrek av rädsla, säger Boel Ekstrand.

Grannar hade larmat räddningstjänsten och hade med sig några brandsläckare och efter en kvart kom en brandkapten, men utan någon släckutrustning.

– Sen hände ingenting och sen ingenting, sen efter cirka 45 minuter kom brandbilarna, de hade kört fel, säger Boel Ekstrand.

Paret berättar för SVT om sorgen efter branden.

– Man är precis som nyfödd, man har ingenting, inte ens kläderna på kroppen, säger Boel Ekstrand.

50 brandstationer har lagts ned

Räddningstjänsten finns på allt färre platser, samtidigt som det blir allt svårare att rekrytera brandmän. Experter menar nu att allt mer ansvar hamnar på husägaren för att huset inte ska brinna ner.

Enligt myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) har antalet brandstationer minskat med ett 50-tal på drygt tio år och antalet brandmän har samtidigt minskat med cirka 1.000 personer på samma tid.

På Brandskyddsföreningen menar man att efter att räddningstjänsten dragits ner, speciellt i glesbygd, gör att den enskilde husägaren måste ta ett större ansvar idag.

– Det är väldigt mycket upp till det lokala, kommunala styret, hur man vill ha sin räddningstjänst och därför ser det väldigt olika ut på olika delar av Sverige, säger Anders Bergqvist,vd på Brandskyddsföreningen, till SVT Nyheter.

”Villaägare måste ta större ansvar”

2004 ersattes ”Räddningstjänstlagen” med ”Lagen om skydd mot olyckor”. Den gjorde det möjligt för kommunerna att själva bestämma hur mycket resurser som räddningstjänsten behövde i kommunen.

– Det är inte så att resurserna ökar utan mer tvärtom. Villaägare i glesbygd måste räkna med att ta ett större ansvar själv än att bara förlita sig på att Räddningstjänsten kommer och hinner släcka branden, säger Anders Bergqvist

Även hos försäkringsbolagen märker man av de minskade resurserna till Räddningstjänsten.

– Vi ser klara tendenser på att våra brandskadekostnader ökar. Problemet är tidsaspekten, det tar längre tid för Räddningstjänsten att komma till platsen, vilket innebär förvärrade skador, säger Mats Larsson, skadeinspektör på försäkringsbolaget If, till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.