Många förskolor klarar inte alltid att leva upp till kraven. Foto: TT

Brister vid var sjätte förskola

Uppdaterad
Publicerad

Många förskolor saknar tillräcklig uppmärksamhet över de riktigt små barnen. Det visar en granskning som Skolinspektionen gjort vid förskolor runt om i landet. Bristerna upptäcktes främst vid de förskolor där få i personalen tar hand om många barn.

Det är förskoleverksamheten för de allra minsta barnen, 1-3 år, som Skolinspektionen har granskat. Bland de små barnen är förstås behovet av tillsyn som allra störst. Men förskolorna klarar inte alltid att leva upp till kraven. I Skolinspektionens oanmälda besök på 101 slumpvist utvalda skolor visade sig tillsynen över barnen vara otillräcklig i var sjätte förskola.

I ett pressmeddelande skriver Skolinspektionen att förskolorna visade brister i ”den uppmärksamhet och tillsyn som utgör grunden för barnens trygghet och välmående”.

Större brister där personal fattas

Bristerna ser ut att ha ett tydligt samband med personaltätheten på förskolorna. Ju fler barn som fanns på förskolorna desto lägre var uppmärksamheten, enligt Skolinspektionens bedömning.

Vid flera av förskolorna där brister upptäcktes var personalen inte tillräckligt tillgänglig och lyhörd eller hade inte tillräcklig koll på konfliktsituationer och riskfyllda områden.

Måste åtgärdas

Granskningen är den första i en rad granskningar som Skolinspektionen ska göra framöver. Och myndigheten förväntar sig att något nu görs åt bristerna.

– Både huvudmän, förskolechefer och personal måste analysera hur det ser ut på de egna förskolorna. Finns det indikationer på brister i tryggheten måste det självklart åtgärdas, säger Renata Grelak, projektledare på Skolinspektionen i ett pressmeddelande.

Om undersökningen

Skolinspektionen gjorde under en vecka i maj 2015  oanmälda besök på 101 slumpmässigt utvalda förskolor över hela landet. Besöken gjordes på småbarnsavdelningar med barn i åldrarna 1–3 år. I de fall förskolan saknade småbarnsavdelning besöktes en åldersblandad avdelning.

Vid 85 procent av de granskade förskolorna bedömdes barnen få den uppmärksamhet och den tillsyn som är nödvändig för att tillgodose deras behov av trygghet.

I var sjätte förskola fanns dock brister i den uppmärksamhet och tillsyn som utgör grunden för barnens trygghet och välmående. Graden av uppmärksamhet och tillsyn som barnen fick var lägre ju fler barn per personal det var i de observerade grupperna.

Fakta: Skolinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.