Fler gifter sig – och fler gånger

Uppdaterad
Publicerad

Fler och fler väljer att gifta sig. En lördag på sommaren är den dag då flest vill slå till, men traditionerna har blivit mindre viktiga – att kvinnan ska ta mannens namn har blivit betydligt ovanligare.

Under 1900-talet var det framför allt under perioden kring andra världskriget som många gifte sig. Under 70-, 80-, och 90-talen sjönk antalet markant, men under 2000-talet kan man se en stadig ökning igen. 1998 gifte sig 63.921 personer i Sverige, men de fem senaste åren har siffran legat runt 100.000.

En sommarlördag vanligast

Enligt SCB ingicks nära hälften av alla bröllop förra året under någon av sommarmånaderna juni, juli eller augusti. En lördag är den veckodag som lockar mest.

Att vi gifter oss är ett sätt att fortsätta att reproducera kärnfamiljen och framför allt värderingen av kärnfamiljen, enligt Jonas Engman, etnolog vid Stockholms universitet.

– Min känsla och gissning är att den där önskan att skapa en kärnfamilj är minst lika stark som den har varit förut, och det avspeglar sig i giftermålen, säger han.

Gamla traditioner försvagas

Men om allt fler gifter sig, så har det de senaste decennierna blivit betydligt ovanligare att följa gamla traditioner, som att kvinnan ska ta mannens namn. Färre och färre väljer också att gifta sig i kyrkan. En anledning till det kan vara att det blivit vanligare att man gifter sig flera gånger, säger Jonas Bromander, analyschef på Svenska kyrkan.

– När man gifter sig för andra eller tredje gången kan det vara komplext att samla två stora släkter och vänner. Då är det vanligare att man vill ha ett enklare bröllop och då är inte kyrkan alltid det naturliga valet.

Etnologen Jonas Engman är ganska säker på att giftermålen kommer lämna kyrkorummet.

– Vi kommer se många fler exempel på hur man kan gifta sig, i alla möjliga konstellationer. På stranden, i trädgården, på båtar eller var som helst.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.