Brudpenning gäller inte i Sverige

Publicerad

Tvister om mahr, islamisk brudpenning, gäller inte i Sverige. Det slår Högsta domstolen fast – och en iransk kvinna nekas därmed sin hemgift efter en skilsmässa.

En kvinna har begärt att hennes tidigare make ska betala motsvarande 1,5 miljoner kronor efter en skilsmässa. Mannen, som tidigare nekat kvinnan pengarna, får nu rätt av Högsta domstolen (HD). Paret som gifte sig i Iran har därefter varit bosatta i Sverige. Mannen ansåg därför inte att avtalet gällde här.

Äktenskapskontraktet, eller mahr som det kallas, ger kvinnan rätt till en summa pengar vid en eventuell skilsmässa och ska fungera som en slags ekonomisk trygghet.

Frågan har handlat om det är svensk eller iransk lag som ska gälla när ett par som gift sig i Iran skiljer sig i Sverige. Tidigare har olika domstolar kommit fram till olika svar.

I domen resonerar HD att eftersom paret tagit hemvist i Sverige är det också svensk lag som ska gälla. Domen kommer att få principiell betydelse för alla par i Sverige som gift sig i muslimska länder där mahr tillämpas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.