Butiker slutar sälja amningste efter SVT:s granskning

Publicerad

Efter SVT Nyheters rapportering om amningsteet Weleda Mother's Tea stoppar flera återförsäljare teet. Samtidigt påbörjar myndigheterna en granskning av marknadsföringen för att avgöra om den har brutit mot reglerna för livsmedelsmärkning.

Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket, säger att den europeiska läkemedelsmyndigheten har mycket på fötterna i frågan.

– Dessa produkter innehåller flera aktiva substanser som man kan få i sig för mycket av när man koncentrerar dem. De är sällan utvärderade och framförallt inte när det gäller hur de påverkar foster och spädbarn.

Butiker slutar sälja teet

Hälsokostbutiken Life är ett av företagen som i dag slutat sälja teet.

– Vi har sett reportaget och slutar sälja det helt för tillfället. Det är borttaget både från nätet och alla våra 210 butiker runt om i Sverige. Givetvis ska vi följa Livsmedelsverkets rekommendationer. Nu söker vi Stockholms stad som är vår tillsyn för att försöka reda ut hur vi kunnat missa den här produkten, säger Jan Wiberg, kvalitetsansvarig på Life.

– Om rekommendationerna från Livsmedelsverket kvarstår kommer produkten inte komma ut på marknaden igen, i alla fall inte genom oss, säger Jan Wiberg.

”Känns inte bra att sälja det”

Ett annat företag som sålt teet fram till i dag är nätapoteket Apotea. Redan under förra veckan bytte man namn på produkten efter att vi börjat ställa frågor om den. Från början kallade man teet för Weleda amningste, något man sedan ändrade till Weleda Mother's Tea.

Då menade företagets VD Pär Svärdson att produktens märkning var tveksam och att man skulle se över om man borde sluta sälja teet. I dag valde man till sist att ta bort den från webbsidan.

– Sedan ni gjorde oss uppmärksamma om det här har vi varit tvungna att fundera över hur vi ska göra med den här produkten och under tiden kändes det bättre att inte sälja det alls.

Lyssnar inte på kritiken

Men Weleda som är producent bakom teet har fortfarande inga planer på att ändra märkningen av sin produkt. Man menar att studien som EMA och Livsmedelsverket bygger sin avrådan på är bristfällig och hänvisar istället till en annan studie där man konstaterat att ett vattenbaserat extrakt med fänkål i inte är farligt för varken mamman eller barnet. 

– Vi kommer föra en vidare dialog med Livsmedelsverket i den här frågan. Men vi menar att det med dagens rekommendationer finns en risk för att folk blir oroliga i onödan, säger Emma Bergqvist 

Men Livsmedelsverket förstår inte företagets kritik och ställer sig undrande inför att man ifrågasätter EMA:s ställningstagande. 

– Det är europeiska läkemedelsmyndigheten som säger det här och de har mycket på fötterna De här produkterna innehåller flera aktiva substanser som man kan få i sig för mycket av när man koncentrerar dem, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket. 

Vidare menar hon att dagens märkning av teet rör sig i en gråzon för hur man får marknadsföra ett livsmedel. 

– Varför skulle det vara bra för ammande kvinnor att dricka de här teerna? Om man påstår det börjar man röra sig i en gråzon för om det faktiskt handlar om ett livsmedel eller ett läkemedel. 

”Måste kontakta företagen”

Tillsynsmyndighet för återförsäljarna av teet är livsmedelskontrollen i Stockholms stad. Efter gårdagens inslag har man påbörjat en kontroll av hur teet marknadsförs. 

– Nu när vi blivit uppmärksammade om det här livsmedlet måste vi kontakta företagen och kontrollera hur märkningen ser ut innan vi kan ge en samlad bedömning av om man gjort sig skyldig till läkemedelspåståenden i marknadsföringen av det här teet, säger Kristine Fornander, tf enhetschef för tillverkningsenheten på livsmedelskontrollen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.