Strejkvakt på plats utanför sin arbetsplats på Södermalm i Stockholm när strejken bröt ut på tisdagsmorgonen. Foto: TT

Byggstrejken har brutit ut

Uppdaterad
Publicerad

Nu stannar verksamheten på ett 60-tal byggen över hela landet. 1.650 byggnadsarbetare går ut i strejk sedan Byggnads under måndagen sagt nej till medlarnas bud.

Grafik: Här är arbetsplatserna som berörs av strejken

Arbetsgivarsidan flaggar för motåtgärder i form av en lockout inom kort.

Byggstrejken 2016

– Vi möttes av ett tomt förslag. Vi har hela tiden velat prata om framtidsinriktade mål men det har vi inte fått prata om, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm i Gomorron Sverige.

– Vi har också samhälleliga stora behov av att bygga i landet. Vi vill öppna upp för fler kvinnor i byggsektorn, för nyanlända och säkerställa att våra lärlingar har ett jobb att gå till efter skolan. Det kostar pengar och det vill vi tillsammans med byggindustrin få dem att tillsätta medel för, säger Johan Lindholm.

Under natten har inga nya förhandlingar pågått.

Varslet har riktats så att nyckelpositioner plockas ut, även cementarbetare. Det går inte att köra utan dessa jobbfunktioner och det lamslår flera arbetsplatser.

Arbetsgivarna planerar motåtgärder

På bransch- och arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier (BI) funderar man på vilka motåtgärder som ska vidtas som svar på Byggnads strejk.

– Det är klart att vi behöver göra motåtgärder så snart som möjligt. Om vi varslar om en motåtgärd så inträffar ju inte det förrän om sju arbetsdagar, säger Cherine Khalil, kommunikatör på BI.

Enligt Khalil är det ”mycket möjligt” att BI presenterar motåtgärder redan i dag. Två möjliga varianter på åtgärder är en så kallad spegellockout, där arbetsgivarsidan tar ut samma personer som Byggnads tagit ut i strejken, och en försvarslockout, som även omfattar de företag som drabbas indirekt av strejken.

– Sedan har vi den tredje varianten och det är en totallockout. Då stänger vi ner alla våra medlemsföretag, säger Cherine Khalil.

Vid en lockout stängs arbetstagare av från jobbet och får ingen lön från arbetsgivaren.

”Låter parterna vara i fred”

Medlarna i konflikten, Jan Sjölin och Bengt KÅ Johansson, kommenterar nu Byggnads beslut att säga nej till medlarbudet och utlösa strejken.

– För dagen låter vi parterna vara i fred och har inte planerat några åtgärder, säger Jan Sjölin till SVT Nyheter.

– Vi avvaktar vad som händer de närmaste dagarna och vid ”minsta glänta” är vi beredda att ta initiativ. Vi har inte gett upp, fortsätter han.

Kan bli långvarigt

Konflikten riskerar att bli långvarig, även om det blir lockout. Fackförbundet Byggnads har nämligen råd med en segdragen tvist – enligt den senaste årsredovisningen från 2014 finns drygt 1,6 miljarder kronor i strejkkassan.

De som har tagits ut i strejken får en skattefri ersättning från facket om 950 kronor per dag den första veckan, därefter 1 050 kronor per dag. Det betyder att strejkkassan skulle räcka i flera månader, även om antalet strejkande och lockoutade blir många gånger fler framöver.

Ackordsystemet – en stötesten

På byggandet av den sameuropeiska forskningsanläggningen i Lund, ESS, gick ett 50-tal arbetare ut i strejk. Magnus Andersson är en av strejkvakterna:

– Det är tråkigt att det blir strejk, men vi vill ha igenom våra villkor.

En av de stora stötestenarna i förhandlingarna har varit ackordlönesystemet. Arbetsgivarna vill ha förändringar och anser i grunden att systemet är förlegat och leder till löneglidning. Byggnads försvarar systemet och Magnus Andersson avvisar arbetsgivarnas argument om att det leder till löneglidning.

– Nej, det håller jag inte med om. Det ger en engagerad personal, säger Magnus Andersson som är inställd på minst en veckas strejk.

– Vi orkar strejka hur länge som helst faktiskt. Vi behöver ha igenom våra villkor.

Arbetsgivarsidan: ”Oansvarigt”

Arbetsgivarsidan, Sveriges Byggindustrier, sade ja till budet. Enligt arbetsgivarna var budet ”en rak förlängning” av det befintliga avtalet på exakt samma nivå som för industrin.

– Nu kastar Byggnads in Sverige i en storstrejk. Och det är helt oansvarigt, säger vd Ola Månsson.

Enligt Månsson handlar konflikten egentligen om nivån på avtalet.

– Det vi sade ja till i går, till medlarnas bud, det var en nivå på löneökningar som Svenskt Näringsliv och LO förra veckan hade kommit överens om som industrin har råd till, 2,2 procent. Byggnads vill ha 3,2 procent, säger Ola Månsson  i Gomorron Sverige.

”Berör närmare 10.000”

Enligt Månsson kostar strejken 100-200 miljoner kronor per dag i förseningskostnader och liknande. Han menar att 9.700 anställda kommer att påverkas av strejken.

Även i lördags fick Byggnads och Sveriges Byggindustrier ett bud från medlarna som facket senare sade nej till.

Fakta: Avtalsrörelsen

  • Parterna i industrin tecknade i månadsskiftet ett ettårigt avtal som ger löneökningar på 2,2 procent. Handelns parter följde efter med ett avtal som ger lägst 590 kronor mer i månaden.
  • Flera fack i byggbranschen, däribland Byggnads, i en konstellation som kallas 6F har varslat om strejk för sina krav som i mångt och mycket handlar om ackordsystemet. 6F vill ha högre löneökningar än industrin. I fredags gick Målareförbundet ut i strejk.
  • Svenskt Näringsliv och LO rekommenderar de parter på arbetsmarknaden som har kvar att träffa avtal att betrakta industriavtalet som normerande.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Byggstrejken 2016

Mer i ämnet