Foto: TT

C KU-anmäler regeringen för id-kontroller

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartisten Johan Hedin KU-anmäler regeringens förslag om id-kontroller på bussar och tåg. Kontrollerna ska införas i början på nästa år.

– Det har varit en fullständigt undermålig beredning av en lagstiftningsprodukt som innebär stora ingrepp i det som vi betraktar som friheter i samhället. Det här är inte i enlighet med de regler som vi tagit fram demokratiskt, säger han till Expressen.

I tisdags KU-anmälde riksdagsledamoten Emma Henriksson (KD) förslaget om att kunna stänga bland annat Öresundsbron, ett förslag som regeringen dock dragit tillbaka efter kritik från Lagrådet.

Sveriges gränskontroller

Johan Hedin anser att den kritiken är lika giltig mot förslaget om id-kontroller och förstår inte vilka motiv regeringen har för att i ena fallet acceptera kritiken och i det andra avvisa den.

Centerpartiet och Vänsterpartiet är de enda partier som kommer att rösta mot regeringens förslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges gränskontroller

Mer i ämnet