Carin Jämtin har tidigare varit biståndsminister. Foto: TT

Carin Jämtin kan bli ny chef på Sida

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas avgående partisekreterare Carin Jämtin blir generaldirektör på det statliga biståndsorganet Sida, enligt uppgifter till SVT.

Källor till SVT nyheter kan bekräfta att regeringen inom kort kommer att utse Carin Jämtin till ny chef för Sida.

Men när SVT nyheter ställer frågan om hon kan bekräfta uppgifterna om det nya jobbet, så svarar partisekreteraren undvikande.

– Jag är vald till riksdagen och där blev jag invald 2014 och nu ska jag ägna mer tid åt det, säger hon.

Hur länge tror du att du kommer ägna dig åt det innan du byter jobb?

– Jag är vald till riksdagen fram till hösten 2018 och vad som händer innan dess eller under den här tidsperioden, det får framtiden utvisa.

Tidigare biståndsminister

Enligt källor till Expressen, börjar Jämtin sin nya tjänst den 1 september.

Den nuvarande generaldirektören för Sida Charlotte Petri Gornitzka fick nyligen ett nytt toppuppdrag. Hon har jobbat för Sida sedan 2010, men den 8 juli i år utsågs hon till ny ordförande för OECD:s biståndskommitté DAC. 

UD vill inte bekräfta att Carin Jämtin är den som kommer att leda Sida framöver. Hanne Simonsen, pressekreterare hos Isabella Lövin (MP), minister för internationellt utvecklingsarbete och klimat, skriver i ett sms till SVT nyheter:

– Befattningen som generaldirektör för Sida kommer att utlysas i närtid. Den är inte lovad åt någon på förhand utvald person.

Carin Jämtin var tidigare biståndsminister mellan åren 2003 till 2006, och har jobbat som biståndschef vid Olof Palmes Internationella Centrum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.