Carl Bildt blir regeringens ”hedersambassadör”

Uppdaterad
Publicerad

I kvällens Agenda berättade Margot Wallström att hennes företrädare på utrikesministerposten, moderaten Carl Bildt, tackat ja till att bli ”hedersambassadör” som ska driva på för Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd.

– Han har tackat ja till att vara med och jobba för vår säkerhetsrådskandidatur.

Vad ska han göra?

– Han kan till exempel delta i olika möten och berätta om frågor vi driver i FN. Det var ju han som var med och annonserade kandidaturen. Nu får Carl Bildt chansen att jobba aktivt med en rödgrön regering vid rodret!

Även förre statsministern Göran Persson (S) ska vara med, liksom Pierre Schori, och fler namn kommer, enligt Wallström.

Hon tror också att Sverige har vunnit i respekt och att det kan gynna Sveriges möjligheter att bli medlem i FN:s säkerhetsråd. När det gäller om konflikten med Saudiarabien kan ha påverkat Sveriges chanser sade hon:

– Vi har goda relationer med arabländerna. Jag tror att vi har vunnit i respekt också hos arabländerna för våra beslut. Våra politiska, sakliga ställningstaganden. Jag tror vi gynnas av detta.

– Vi ska fortsätta för vi har en sakpolitisk dagordning att driva i FN. Dit hör fredsbyggande och demokratibygge och kamp för mänskliga rättigheter men även klimatfrågor. Vi är redo och kan fylla en roll där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.