Foto: TT

Chans att se snö på julafton i söder

Uppdaterad
Publicerad

SMHI varnar för fortsatt ishalka i norra Sverige. Samtidigt kommer ett glimmer av hopp för alla som vill se snö på julafton. ”Men det stannar inte länge i söder”, säger SVT:s meteorolog Jannicke Geitskaret.

Vädret har länge varit ganska tråkigt med dis, regn och dimma. Till råga på allt har norra och mellersta Sverige dragits med ishalka, som uppstår när vägarna är kalla samtidigt som det regnar och vädret hastigt klarnar upp så att det blir kallt och fryser på.

Den kommande natten blir det mer regn som kan frysa på de kalla vägbanorna. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för plötslig ishalka för stora delar av norra Norrland och Jämtlandsfjällen fram till i morgon bitti. Resten av veckan är det risk för lokal ishalka i norra halvan av Sverige.

Snön ligger inte kvar

Nu får de som längtar efter en vit jul ett hoppfullt besked. Det finns nämligen god chans till snöfall på julafton i nästan hela landet. I så fall börjar snöfallet på morgonen i de västra delarna av norra Götaland och Svealand, sedan sprider det sig österut och norrut.

Men några stora mängder blir det inte.

– Det kan bli knappt någon centimeter i söder och i norr lite mer, säger Jannicke Geitskaret.

Snön kommer heller inte att ligga kvar så länge i söder.

– Den smälter nog bort redan på julaftonens eftermiddag i söder. I norr blir det kvar, så där blir det lite julstämning.

Hela julhelgen ser ut att bli blåsig. Därefter ser det ut att bli kallare i hela landet, så på några ställen kan julsnön ligga kvar.

Tråkigt väder

Just nu går snögränsen vid norra Svealand. Den kommer troligen att krypa ännu lite längre norrut innan julafton, eftersom mildvädret fortsätter med plusgrader i söder och några minusgrader i norr.

– Det är ganska tråkigt nu. Det bara tuggar på med det här milda vädret, sedan kan man hoppas på den lilla snön på julafton.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.