”Att svara på berättigade frågor från journalister borde vara självklart för ett företag med en viktig samhällsuppgif”, skriver Charlotta Friborg. Foto: SVT

Charlotta Friborg: Så försökte skolkoncernen slippa svara på SVT Nyheters frågor

Uppdaterad
Publicerad

Det hör till vardagen för journalister att makthavare försöker undkomma att svara på frågor. Men metoderna för att tysta egna anställda, neka intervjuer och krångla i största allmänhet sticker ut när det gäller skolkoncernen Thorengruppen.

Nils Pihlsgård är tf rektor på Thoren Business School i Växjö. Han ställde upp på en intervju för SVT Småland med anledning av att hans skola hade kritiserats av Skolinspektionen.

När teamet ville ställa en sista fråga kallade en kommunikatör på plats till sig rektorn, som gick iväg och tog ett telefonsamtal. Därefter återvände han med beskedet att han fått order om att han absolut inte får prata med SVT:s journalister.

Nyhetsbloggen

Därefter ber han SVT:s journalister att lämna skolan. Allt detta kan ses i vårt reportage.

Talande för koncernens inställning

Den avbrutna intervjun är talande för Thorengruppens inställning till journalister och den granskning som SVT Nyheter gjort och som pekar på grava och återkommande brister i verksamheten.  

Vi begärde torsdagen den 11 maj i telefonsamtal med kommunikationschefen för Thorengruppen en intervju med företagets ägare Raja Thoren, eller annan person i företagsledningen. Lördagen den 13 maj fick vi i sms från kommunikationschefen besked om att det blir företagets vd, Ola Rönnqvist, som tar intervjun och att den inte kan ske i en vanlig intervjusituation utan digitalt. Intervjun ska ske på eftermiddagen den 16 maj.

Ställer in i sista stund

Efter flera påstötningar om besked om klockslag för intervjun meddelade Thorengruppen den 16 maj att det inte blir någon intervju under eftermiddagen.

I stället hänvisar företaget till följande skriftliga kommentar:

Under den senaste tiden har det framkommit kritik mot några av Thorengruppens skolor. Vi tar kritiken på stort allvar och vi arbetar just nu med full kraft för att komma till rätta med problemen. Vårt uppdrag är att skapa förutsättningar för att främja barns och elevers utveckling och lärande. Vi har bara lyckats när alla barn och elever fullt ut får denna möjlighet. 

Vid sidan av de specifika åtgärderna pågår därför ett långsiktigt arbete i hela organisationen för att identifiera förbättringsområden av systematisk karaktär. Detta för att förhindra att liknande problematik uppstår igen. Det är inte minst viktigt då Thorengruppen har haft utmaningar tidigare. Första steget är att kartlägga och analysera verksamheten utifrån ett antal parametrar. Det andra steget handlar om att utifrån analysen vidta åtgärder för att stärka vårt systematiska kvalitetsarbete. 

För att fullt ut kunna fokusera på detta avstår vi just nu intervjuer, även om vi förstår att det finns ett legitimt intresse. Vi behöver ägna alla resurser och all vår kraft till våra skolor. Vi hoppas att du har förståelse för det.  

Med vänliga hälsningar  

Christine Rosencrantz 

Kommunikationschef Thorengruppen

Nytt erbjudande om intervju

Torsdagen den 25 maj, fyra dagar före publicering, skickade vi ett mejl med en redogörelse för vad publiceringarna innehåller, och ett nytt erbjudande om intervju: 

Hej! 

Vi kommer publicera reportagen om Thorengruppen med start måndag. 

Jag vet ju att ni avböjt, men vill erbjuda er en möjlighet att ändå genomföra intervju, utifrån vad vi till slut kommer berätta i reportagen. 

Vi har, utöver exemplen Yrkesgymnasiet i Stockholm/Skarpnäck, där vi lyfter fram kritik från en tidigare elev och från Skolinspektionen 2011, 2015 och 2019, samt har med nuvarande rektor och en nöjd skolelev, och Thoren Business School i Växjö som exempel på de aktuella allvarliga tillsynsärendena, en genomgång och analys av Skolinspektionens tillsynsrapporter på koncernens gymnasieskolor sedan 2010. 

Den visar på ett stort antal förelägganden, ibland med hot om vite. 

När vi tittar särskilt på förelägganden som handlar om att man på olika sätt inte ger den undervisning eleverna har rätt till, har vi funnit att det förekommit på 23 av koncernens gymnasieskolor sedan 2010. 

Skolinspektionen säger i reportaget att det är beklämmande och sorgligt att det finns en så stor verksamhet där eleverna inte får det de har rätt till. 

Vi berättar att Thorengruppen samtidigt under de senaste tio åren gjort vinster på sammanlagt 944 miljoner kronor och att ägaren Raja Thoren tagit aktieutdelning på 81 miljoner kronor.

Vi kommer också publicera vittnesmål om att företaget instruerar lärarna om vad de ska säga när Skolinspektionen kommer på tillsynsbesök.

Med anledning av Tidöavtalets skrivning om att skolpeng ska kunna krävas tillbaka om den visat sig användas till annat än skolverksamhet, och skolministerns kritik mot detta när det gäller andra koncerner, så publicerar vi också ett inslag om bygget av Thoren Arena och att det gått koncernbidrag från Thorengruppen med skolverksamheten, till Thoren Arena AB. Ingen kommentar från skolministern till ert fall med arenan planerad för närvarande. 

Är det något av detta ni skulle vilja svara på frågor om/bemöta i en intervju?

Intervjubitar behöver klippas in fredag eftermiddag, så vi skulle behöva genomföra intervjun i eftermiddag eller imorgon förmiddag. 

Mvh 

Kristina Lagerström

Krångel runt Morgonstudion

När vi inte fått respons på mejlet ovan under torsdagen kontaktade vi kommunikationschefen som meddelade att företaget fortsatt avböjde intervju och fortsatt önskade hänvisa till den skriftliga kommentar hon skickat tidigare.

På fredag eftermiddag erbjöd SVT:s Morgonstudion Thorengruppens vd medverkan i direktsändning måndag morgon. Detta tackade företaget ja till. Men då SVT inte publicerat hela granskningen och därmed inte i Morgonstudion kunde ställa frågor om alla delar av granskningen så ville vi göra en bandad intervju efter medverkan i Morgonstudion. Där kunde vi erbjuda vd möjlighet att bemöta även kommande publiceringar. 

Men krånglet fortsatte och vd:n, med uppbackning av kommunikationschefen, vägrade svara på frågor utanför studion. Kommunikationschefen hänvisade till ett ”avtal” med SVT om att det inte skulle bli någon intervju efter studioframträdandet. SVT:s redaktioner ingår inga avtal om att intervjupersoner ska slippa frågor. Kommunikationschefen kunde inte heller svara på vem på SVT denna uppgörelse skulle vara träffad med.

Borde vara självklart att svara

Det är anmärkningsvärt att en skolkoncern som fått så många allvarliga påpekanden försöker att slingra sig ur att svara på frågor. Det rör sig trots allt om unga människor som drabbas av undermålig undervisning och om ett företag som tar emot skattepengar. Att svara på berättigade frågor från journalister borde vara självklart för ett företag med en viktig samhällsuppgift.

Därför har granskningen stort allmänintresse

Det rör sig om skolverksamhet som finansieras av skattemedel och som ska ge unga människor så god utbildning som möjligt.  

Thorengruppen hör till Sveriges största skolkoncerner. SVT Nyheter har under en tid arbetat med en granskning av den eftersom flera skolor fått allvarlig kritik av Skolinspektionen, såväl det senaste året som historiskt.

Granskningen visar att en majoritet av koncernens gymnasieskolor brutit mot lagen när det gäller att ge eleverna den undervisning de har rätt till. En del skolor har varit ärenden hos Skolinspektionen i långa och återkommande perioder.

Samtidigt har Thorengruppen de senaste tio åren gjort vinster på sammanlagt 944 miljoner kronor. Ägaren, Raja Thoren, tagit ut 81 miljoner kronor ur koncernen i aktieutdelning under samma period.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet