”Risken för smitta är minimal”

Uppdaterad
Publicerad

Jan Albert, hiv-expert, chattade om hiv och hur sjukdomen smittas.

Att Sverige fortfarande åtalar och dömer hivsmittade för oskyddat sex kritiseras av medicinska experter, som anser att rättsväsendet överdriver riskerna med sjukdomen.

Jan Albert, expert på sjukdomen och professor på Karolinska Institutet, tog hål på många myter om sjukdomen när han chattade med SVT-publiken.

Dör inte av hiv

En fråga handlade om huruvida synen på hiv bör revideras, och inte längre ses som en sjukdom man dör av.

– Absolut! Nästan ingen som får bromsmediciner på rätt sätt dör av sin HIV infektion. Den förväntade livslängden är nästan lika lång som för icke-infekterade. Största problemet för de som bär på HIV är de psykosociala konsekvenserna (utstötning, stigma etcetera), inte de rent medinska konsekvenserna, svarade Jan Albert.

Varför har man (i alla fall jag) inte tidigare hört talas om att smittrisken nästan är obefintlig med bromsmediciner?

– Forskare och experter har säkert varit dåliga på att kommunicera detta, men intresset från media att föra fram denna kunskap har också saknats, sa Jan Albert till läsaren Bosse Krusbärsson.

Läs hela chatten här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.