Hela chatten om hiv och smittorisken

Uppdaterad
Publicerad

Chatt om hiv och hur sjukdomen smittar med Jan Albert, hiv-expert och professor i smittskydd vid Karolinska Institutet.

Moderator: Välkommen till denna chatt med Jan Albert, hiv-expert och professor i smittskydd vid Karolinska Institutet.

Lena A: Hej! Överdrivs riskerna med hiv och aids? 

Jan Albert: Ja, i alla fall finns det en stor okunskap om att bromsmedicinerna fungerar så bra som de gör. Detta skildrades bra i inslaget. Nästan ingen dör längre av HIV om de får bromsmediciner.

Kent: Hej! Jag läste att man kan ”tvätta” spermier så att man kan få barn även om man är hivsmittad man. Stämmer det?

Jan Albert: Ja det stämmer. Denna möjlighet har funnits sedan ganska länge.

Bosse Krusbärsson: Varför har man (i alla fall jag) inte tidigare hört talas om att smittrisken nästan är obefintlig med bromsmediciner? Är det på grund av att ämnet är känsligt eller är forskare dåliga på att kommunicera? 

Jan Albert: Forskare och experter har säkert varit dåliga på att kommunicera detta, men intresset från media att föra fram denna kunskap har också saknats.

Kille: Hur är risken att bli smittad av hiv med oskyddat analsex med en hivpositiv man som har lyckad medicinering och omätbara virusmängder? 

Jan Albert: Den är väldigt låg, kanske till och med obefintlig, men det finns tyvärr inga stora vetenskapliga studier som beviser detta. Sådana studier finns bara för vaginala samlag.

Lawe: Så det är alltså inga risker med att ha oskyddad sex ? 

Jan Albert: Om bromsmedicineringen fungerar så är risken för HIV smitta väldigt låg, obefintlig. Men kondom skyddar mot andra sexuella infektioner, vilket inte får glömmas bort. 

Fredrik: Hur lång tid kan det ta att ändra lagen ifrågan?

Jan Albert: Det kan inte jag svara på, men jag hoppas att de som ansvarar för lagar och förordningar ska göra en översyn av hur dessa stämmer med dagens medicinska kunskap. Det behövs verkligen.

Karin: Länge sågs ju hiv som en extremt farlig sjukdom med dödlig utgång, kan man säga att den bilden har reviderats nu?

Jan Albert: Absolut! Nästan ingen som får bromsmediciner på rätt sätt dör av sin HIV infektion. Den förväntade livslängden är nästan lika lång som för icke-infekterade. Största problemet för de som bär på HIV är de psykosociala konsekvenserna (utstötning, stigma, etc) inte de rent medinska konsekvenserna.

Undran: Hej! Jag undrar hur länge man behöver vänta,efter ett oskyddat samlag, på att få svar på om man blivit smittad?

Jan Albert: Det rekommenderas att man följer upp i tre månader, men för de allra flesta stämmer de svar som man får redan efter en månad, Man vill dock inte missa någon infektion genom att avsluta uppföljningen för tidigt.

Gg: Är det olagligt att ha sex med kondom om man är hivsmittad?

Jan Albert: Enligt smittskyddslagen ska man idag både berätta att man är HIV smittad och använda kondom.

Moderator: Frågorna strömmar in till chatten här just nu och Jan gör sitt bästa för att svara på alla, men det kan ta lite tid. Häng kvar och ha lite tålamod så ska din undran förhoppningsvis också hinna besvaras.

Mattias: Hej! Finns det ingen risk att dö i förtid pgr av biverkningar och negativ påverkan från bromsmedicinerna, speciellt för en ung person som får hiv i ung ålder och därmed måste medicinera resten av livet... kanske 50-60 år?

Jan Albert: Vi vet förstås inte tvärsäkert, men som det ser ut idag så är risken att dö i förtid mycket liten. Det har skett stora förbättringar i bromsmedicinerna så att biverkningarna är ett mycket mindre problem än de var för 10-15 år sedan.

Hans: Är hiv smittsam vid oskyddat oralsex?

Jan Albert: Om man inte har fungerande bromsmediciner så finns det en liten smittrisk vid oralsex, men det är betydligt lägre än vid vaginala eller anala samlag.

Anders Malmö: Skulle en som medicinerar och är ”frisk” kunna ge blod till en som inte är hiv poz, utan risk? 

Jan Albert: Att ge blod är annorlunda. Man blir inte botad av bromsmediciner. Det finns enstaka infekterade celler kvar i blodet. Dessa skulle kunna smitta vid boldtransfusion, men överförs inte via sex.

Tommy: Kan en lyckad behandling med bromsmediciner där virusmängden är nere i omätbara nivåer efter en tid sluta fungera, och virusmängden sedan öka igen? 

Jan Albert: Ja, därför måste behandlingen kollas regelbundet. Om det finns tecken på att virus kommer tillbaka kan man nästan alltid byta till andra bromsmediciner så att virus åter trycks ner.

SOS: Hej, jag känner mig frisk men vågar inte gå o hiv-testa mig. Har tagit många risker och struntat i alla anvisningar om säkrare sex. På gayklubbar på kontinenten verkar alla vara inställda på att ha oskyddat sex och det gör mig så upphetsad. Ibland sätter jag på kondom men efter en stund så sliter jag av den nästan omedvetet. Jag är 60+ o tänker att jag hinner säkert att dö av andra orsaker än aids. Har jag helt flipprat ur, eller vad anser hiv-experten?

Jan Albert: Om du har oskyddat sex, speciellt analt och utomlands, så bör du testa dig regelbundet både för din egen och andras skull. Många hiv-smittade upptäcks för sent och hinner bli sjuka och kan dessutom smitta andra. Dessa ”okända” hiv fall är ett mycket större problem när det gäller smittspridning än de med känd infektion som nästan alltid har fungerande bromsmediciner och därmed inte är smittsamma.

Sanna: Hur kan man vilja ändra på lagen om man beskriver smittorisken som kanske obefintlig? Man kan väl inte chansa på risken och vilja ändra på en lagstiftning för ett kanske? 

Jan Albert: Vetenskapligt är det väldigt svårt att 100%-igt bevisa att smittrisken är noll. Men man vet att den är minimal, detta behöver lagstiftarna titta på hur man ska hantera.

Hans: Hur många år är vi ifrån en effektiv medecin som kan ta bort viruset helt tror du?

Jan Albert: Tyvärr ligger bot många år bort tror jag. Men det är viktig forskning precis som forskning kring vaccin.

Kerstin: Finns det snabbhivtest på alla mottagningar alltså svar som man får medan man är på mottagningen och kan man lita på svaret?

Jan Albert: Ja, dock inte på alla mottagningar utan bara på de större.

Hans: Hur kommer det sig att utvecklande länder som UK, Danmark och Sverige har så olika uppfattningar av samma sjukdom?

Jan Albert: Det kan man fråga sig. En anledning kan vara att det vetenskapliga läget rör sig ganska fort så att det är svårt för jurister och allmänhet att hänga med.

Tobias: Hur mycket medicin behöver man idag ta som hivpositiv för att inte smitta andra och ha en fungerande behandling? Har hört att många idag bara tar en tablett om dagen? 

Jan Albert: Det finns många olika bromsmediciner som oftast tas i kombinationer av tre. I vissa fall finns dessa i en kombinatationstablett som kan tas en gång om dagen.

Moderator: Nu måste vi stänga frågestunden för ikväll. Tack till alla som ställt frågor och till Jan Albert som tog sig tid att svara på dem!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.