Biltemas lås sitter på många cyklar. Foto: Bo Pettersson/Plus

Cykellåset kan öppnas med olika nycklar

Publicerad

Biltemas bygellås ser stabilt ut, men Plus granskning visar att det går att öppna med en mängd olika nycklar. Och trots att butikskedjan uppmärksammades på problemet fortsatte de sälja det osäkra låset.

Det var av en ren slump som Bo Pettersson från Örebro upptäckte att han kunde få upp sitt cykellås med en helt annan nyckel. Han hade köpt två likadana lås från Biltema, råkade ta fel nyckel, och insåg då att han kunde använda samma nyckel till båda låsen, berättar han för SVT-programmet Plus.

Bo Pettersson testade vidare och märkte att låset – Biltemas bygellås 27-648 – inte bara kunde öppnas med nycklar från lås av samma modell, utan från en mängd andra cykelnycklar.

Ingått i sortimentet i åratal

Han dokumenterade sin låsundersökning på film och kontaktade Biltema för en reaktion.

– De skrev tillbaka till mig att låset var ett ”enklare lås, utan utfästelser om nyckelserielängd”. Enklare, för vem? För cykeltjuven? säger Bo Pettersson till Plus.

Biltema har 32 butiker i landet och bygellåset har ingått i deras sortiment i flera år. Efter Bo Petterssons klagomål fick han besked om att låset skulle utgå ur sortimentet, men trots det har Biltema fortsatt att sälja kvarvarande lås. I mitten av november fanns de osäkra bygellåsen att köpa på butiker i Skövde, Mora, Växjö och Örebro.

Pengarna tillbaka

Efter Plus granskning lovar nu Biltema att både dra in låset för gott och ge pengarna tillbaka till de som köpt bygellåset.

– Det visade sig att en eller flera leveranser av bygellåset hade innehållit lås med färre nyckelkombinationer än vad det borde vara och då beslutade vi oss för att dra tillbaka låset, säger Jacob Atthage, VD på Biltema Nordic Services AB, till Plus.

Men låset finns ju fortfarande att köpa på flera Biltemabutiker runtom i Sverige?

– Ja, vi har just upptäckt att det finns kvar av låsen i vissa affärer. Det är inte alls bra och vi kommer att be de affärerna att plocka bort produkten. Vi rensar hyllorna. Låsen höll helt enkelt inte måttet.

Satsar på certifierade lås

Men det är ett år sedan som Bo Pettersson påpekade felet, och ändå har bygellåset fortsatt säljas. Det försvarar företaget med att det är osannolikt att någon testat att öppna låset med olika nycklar. Biltema säger också till Plus att de satsar mer och mer på att sälja certifierade lås.

Bo Pettersson tycker att företaget ägnar sig åt vilseledande marknadsföring.

– Produktinformationen är bristfällig. Låset ger en vilseledande trygghet, eftersom det inte framgår att det faktiskt inte är säkert, säger Bo Pettersson till Plus

Cykelstölder

  • Cykelstölder är ett av de vanligaste egendomsbrotten i Sverige.
  • Förra året anmäldes cirka 60.500 cykelstölder – men det är långt ifrån alla stölder som polisanmäls och Brottsförebyggande rådet, BRÅ, uppskattar att mörkertalet är stort.
  • Dessutom klaras få av stölderna upp och bara en procent av brotten kan knytas till en gärningsman. (Plus)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.