Dålig munhälsa bra för tarmarna

Publicerad

Personer som har dålig munhälsa löper sänkt risk för att drabbas av en kronisk inflammatorisk tarmsjukdom. Det visar en studie bland drygt 20.000 personer i Enköping och Håbo, skriver Upsala Nya Tidning.

– Våra till synes märkliga resultat stöder den så kallade hygienhypotesen, som säger att en allt för ren miljö med låg exponering för mikroorganismer kan påverka immunsystemet på ett sätt som ökar benägenheten att utveckla astma, allergier och autoimmuna sjukdomar, säger Jonas Ludvigsson, professor vid Karolinska institutet och Universitetssjukhuset i Örebro, till tidningen.

De som hade en så dålig munhälsa att de förlorat de flesta av sina tänder löpte en halverad risk att få en inflammatorisk tarmsjukdom.

Så, dags att sluta borsta tänderna?

– Nej, nackdelarna av att ha dålig munhälsa överväger med råge den jämförelsevis lilla fördelen av en sänkt risk för ett par trots allt ganska ovanliga sjukdomar, säger Ludvigsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.