Foto: TT

Dåliga väderutsikter för Valborg

Uppdaterad
Publicerad

Valborg hägrar – och med det för många första grillningen, picknick, eldar och fest. Men vädret är inte riktigt på vår sida. På valborgsmässoafton är det ostadigt i hela landet, enligt SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Det ser mörkt ut för Valborgsfirarna, om man ska lita på meteorologerna. Två dagar innan Valborg ser det ut som att man kan glömma grillen eller picknicken.

– Det blir ostadigt i hela landet, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

På Valborgsmässoaftonens morgon kan det bli soligt på östra sidan av Sverige men sedan drar ett molnområde in från sydväst. Sydvästra delarna ligger risigt till och kan få regn redan på morgonen.

– Allt beror på hur snabbt molnområdet drar fram, det kan vi inte veta nu. Det kan klarna upp till kvällen i sydväst om molnen drar vidare österut, säger Nitzan Cohen.

Bäst blir det i norra delarna av landet som får mer uppehåll än i söder. Men lokalt kan det bli byar av både regn och snö. Men södra delarna av landet får räkna med en hel del regn.

– Det blir regnigt på västra sidan, men hinner inte molnen vidare österut kan östra sidan klara sig, förklarar Nitzan Cohen.

Uppsala vinner över Lund

Valborgsfirandet är synonymt med studenter och party och främst i de stora studentstäderna Uppsala och Lund.

– Det ser ut som Uppsala vinner väderkampen över Lund. Men båda kan bli snuvade på uppehållsväder, säger Nitzan Cohen.

Även om solen tittar fram eller man klarar sig utan regn uteblir vårvärmen. En extra varm tröja vid brasan kommer behövas. Temperaturerna kommer ligga mellan 5-13 grader i södra halvan av landet, 5-10 grader i södra och mellersta Norrland, 3-8 grader i norra Norrland och minusgrader i fjälltrakten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.