Näringsminister Mikael Damberg (S). Foto: TT

Damberg (S) vill bjuda in till samtal

Uppdaterad
Publicerad

LO:s utspel om utbildningsjobb och tillfälligt lägre löner för att hjälpa nyanlända att få jobb välkomnas nu på de flesta håll.

– Det är en tydlig öppning för samtal om utmaningarna med att få in både nyanlända och långtidsarbetslösa i jobb. Det är otroligt välkommet av LO att ta det här klivet. Vi är beredda att spela en roll i en lösning tillsammans med parterna, säger näringsminister Mikael Damberg (S).

– Jag hoppas ju att det inte längre är frågan om utan när parterna kan hitta en väg framåt och diskutera tillsammans. Då är jag och Ylva Johansson (S) beredda att vid lämpligt tillfälle kalla parterna till oss och diskutera vägarna framåt. 

Läs mer: LO öppnar för lägre löner till nyanlända

M: Bra att LO ser problemet

Även Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson välkomnar LO:s utspel.

– Det är bra att LO ser problemet med de många nyanlända, säger hon.

Svantesson tycker att LO:s förslag liknar Moderaternas förslag om första jobbet-anställning.

– Nu är det upp till bevis för LO och Svenskt Näringsliv att se till att detta verkligen blir av, säger hon.

SN: Redo att sänka trösklarna

Svenskt Näringsliv (SN) anser att LO i praktiken föreslår utvidgade yrkesintroduktionsanställningar, YA-jobb. Och i många branscher pågår redan liknande diskussioner.

”Det har bitvis gått trögt så vi välkomnar att LO:s ledning ställer sig bakom dessa”, skriver Carola Lemne, vd för SN i en kommentar.

En avgörande skillnad jämfört med dagens YA-jobb är att utbildningen i utbildningsjobben i huvudsak ska ske utanför arbetsplatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.