Margit Silberstein. Foto: Anders Mohlin/SVT

Analys: Partiledarna målar in varandra i ett hörn

Publicerad
Analys ·

I dag kallade Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven till presskonferens om regeringsfrågan. Han anklagar alliansen för att vilja regera med SD. – Men det finns inget som tyder på att alliansen vill ha något samarbete med SD, säger Margit Silberstein, SVT:s politiska kommentator.

Regeringsfrågan har blivit en av valrörelsens hetaste frågor, kanske den hetaste menar Margit Silberstein, SVT:s politiska kommentator. Stefan Löfven återupprepade sitt tidigare budskap om att Socialdemokraterna går till val själva.

Han anklagade också alliansen för att öppna för att regera med Sverigedemokraterna.

Val 2014

– Den här alliansregeringen öppnar upp för att regera med stöd av SD, sa han.

”Inget tyder på SD-samarbete”

Men det finns inget som tyder på att alliansen vill ha något samarbete med SD, menar Margit Silberstein. Och enligt Moderaternas partisekreterare Kent Persson söker inte partiet stöd hos Sverigedemokraterna, utan vill fortsätta isolera det. Han menar att Löfven bara vill lägga ut en dimridå.

– Anledningen till presskonferensen är att Stefan Löfven vill ha sagt att Reinfeldt klamrar sig fast vid SD.

– Reinfeldt å andra sidan vill ha sagt att Socialdemokraterna vill samarbeta med Vänsterpartiet.

”Bytt fokus”

Margit Silberstein menar att alliansen har lyckats att få fokus på regeringsfrågan, något som Löfven inte velat prata om. Löfven vill prata om skolan och jobben.

När kommer S-ledaren att lämna besked i regeringsfrågan?

– Han kommer inte att lämna något mer besked, det sa han under presskonferensen, säger Margit Silberstein.

Vad betyder det här i praktiken?

– Partiledarna målar in varandra i ett hörn, det handlar mycket om spel. Men frågan är hur mycket väljarna förstår av det här. Regeringsfrågan är ganska komplicerad, säger Margit Silberstein.

Fakta

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val 2014

Mer i ämnet