Friggebodar får nu vara 25 kvadratmeter stora. Foto: TT

De nya lagarna du bör känna till

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 juli träder flera nya lagar i kraft, vi har samlat några av de viktigaste.

Är du 54 och funderar på att börja plugga, eller vill du hyra ut din bostadsrätt? Då påverkas du av de nya lagar som träder i kraft i dag. Det handlar också om straffskärpningar för mord och för dataintrång, och så tas ett krafttag mot bilmålvakter. Här är några av lagarna du bör ha koll på:

Enklare att hyra ut bostadsrätter. För att minska bostadsbristen kan den som äger en bostadsrätt lättare hyra ut den utan att ha starka skäl, vilket i praktiken innebär att lägenhetsägaren har större möjlighet att själv fatta beslut om uthyrning. Bostadsrättsföreningar kan också ta ut en särskild avgift av den bostadsrättsinnehavare som hyr ut sin lägenhet. Läs mer här.

Straffet för mord skärps. Livstids fängelse ska oftare dömas ut vid mordfall.

Den övre gränsen för rätt till studiemedel höjs. Den övre åldersgränsen för att ta studielån höjs från 54 till 56 års ålder. Nedtrappningen i rätten till studielån påbörjas också två år senare, vid 47 års ålder.

En gymnasial lärlingsanställning införs. Elever som går en lärlingsutbildning på gymnasiet ska vara anställda i den nya anställningsformen när de gör sin arbetsplatspraktik. Syftet är att ungdomar lättare ska kunna etablera sig på arbetsmarknaden.

Fattiga barn kan få fritidspeng. Barn i årskurs fyra-nio som lever i en familj som har försörjningsstöd får rätt till ekonomisk hjälp från socialnämnden för att kunna delta i fritidsaktiviteter, en så kallad fritidspeng.

Skärpt straff för dataintrång. Det tillkommer en bestämmelse om grovt dataintrång, vilket ger fängelse i minst sex månader och högst sex år.

Bilar kan tas i anspråk för att stoppa bilmålvakter. Kronofogden behöver inte längre jaga den registrerade ägaren utan skulderna följer bilen och Kronofogden kan ta den i anspråk. Läs mer här.

Friggebodar får byggas större. Utan bygglov blir det nu tillåtet att bygga ett hus på 25 kvadratmeter på sin tomt. Det är också tillåtet att bygga ut sitt hus med 15 kvadratmeter utan bygglov. Lagen träder i kraft den 2 juli. Läs mer här.

Fler barn ska få uppehållstillstånd. Barn ska kunna beviljas uppehållstillstånd om omständigheterna är särskilt ömmande.

Tuffare tag mot penningtvätt. Brottsrubriceringen penningtvättsbrott tillkommer. Även den som tvättar vinster från sin egen brottslighet ska kunna dömas för penningtvättsbrott. Läs mer här.

Stärkt skydd mot tvångsäktenskap och barnäktenskap. Två nya brott tillkommer, äktenskapstvång som kan ge fängelse i högst fyra år och vilseledande till tvångsäktenskapsresa. Möjligheten att ansöka om dispens för att kunna gifta sig trots att man är under 18 år tas bort.

Lättare att väcka allmänt åtal vid förtal. Det behövs inte längre särskilda skäl för att väcka allmänt åtal vid förtal. Det ska göra det lättare för enskilda som utsatts för förtal på till exempel internet att få hjälp. Dock är fortfarande huvudregeln att man ska väcka enskilt åtal.

Bostäder åt unga. Kravet på tillgänglighet och användbarhet tas bort när det gäller bostäder på högst 35 kvadratmeter på en vind. Förhoppningen är att det ska skapa fler lägenheter åt unga.

Roamingavgiften sänks. EU-kommissionen har beslutat att priserna för att ringa, skicka sms och surfa ska bli billigare för användarna när man reser inom EU. De nya priserna kommer att gälla från och med 1 juli. Läs mer här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.