De välkomnar fredspriset

Uppdaterad
Publicerad

Nobelkommitténs beslut att tilldela årets fredspris till tre kvinnor välkomnas av demokratiminister Birgitta Ohlsson och Rättivseförmedlingens Lina Thomsgård.

Strax efter elva i förmiddags meddelade norska Nobelkommitténs ordförande Thorbjörn Jagland att årets pris ska delas mellan Liberias president Ellen Johnson Sirleaf, den jemenitiske journalisten Tawakkul Karman och den liberianska medborgarrättskämpen Leymah Gbowee.

I sin motivering skriver kommittén att de får priset; ”för deras ickevåldskamp för kvinnors säkerhet och deras rätt till fullt deltagande i fredsbyggande arbete.” Den mest kända av de tre är Johnson Sirleaf.

-Jag är oerhört glad och lycklig. Ellen Johnson Sirleaf är en av Afrikas främsta feministiska pionjärer. Hon är en oerhörd förebild för flickor och kvinnor i sitt eget land och för hela kontinenten och globalt, säger demokratiminister Birgitta Ohlsson.

-Hon har också varit en frihetskämpe i sitt eget. Alla vi som har träffat henne slås av att hon alltid vågar slåss för utsatta grupper. Hon har alltid tagit in flickors och kvinnors rättigheter i politikens finrum. Det gör inte alla ledare. Många som är frihetskämpar glömmer de här rättigheterna när de får den absoluta makten, fortsätter Ohlsson.

Hamnar i rampljuset

Birgitta Ohlsson gör en koppling till fjolårets fredspris som tilldelades den kinesiska människorättsaktivisten Liu Xiaobo.

Då hamna Kinas brist på mänskliga rättigheter i omvärldens rampljus. På samma sätt hamnar nu kvinnors rättigheter i rampljuset, menar Ohlsson.

-Det ledde till att Kina kom i centrum. På samma sätt blir nu maktglappet mellan män och kvinnor uppmärksammat.

Ohlsson jämför Ellen Johnson Sirleaf med USA:s utrikesminister Hillary Clinton. Enligt Ohlsson har också Hillary Clinton gjort viktiga gärningar för kvinnors rättigheter.

-De är inte bara symboler. De är människor av kött och blod som visar unga flickor och kvinnor att man kan nå den absoluta makten. De fortsätter också att driva de frågor som fick dem att engagerar sig politiskt från början. De sviker inte kvinnor och flickor. Vi behöver flera sådana.

”Gagnar alla”

Priset välkomnas också av rättviseförmedlingens grundare Lina Thomsgård, som verkar för ett jämställt samhälle.

-Jag är överlycklig att man sätter frågan om kvinnors rättigheter på världens agenda. Det är otroligt efterlängtat, säger hon.

Lina Thomsgård säger att deras gärningar är viktigare än det faktumet att de är kvinnor.

-Jag tror att effekterna av deras arbete och prisets dignitet är till gagn för alla människor.

-Folk kan förmodligen tycka de gjorde det enkelt för sig att klumpa ihop tre kvinnor, för statistikens skull. Men de är alla tre väldigt välförtjänta av priset.

Andreas Liebermann

andreas.liebermann@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.