Dimma i Arvidsjaur. Läsarbild. Foto: Kjell Åström

Dimmig september på många håll

Uppdaterad
Publicerad

Under den senaste veckan med högtryck och fuktig luft har det varit höstdimma på många platser i landet. Dimmigast har det varit i Tomtabacken i Småland där dimman legat kvar under drygt tolv procent av tiden i september, säger SVT:s meteorolog Joel Mellin.

– Tomtabacken ligger på sydsvenska höglandet. På en höjd är det oftast lite kallare och när luften kyls ner till daggpunkten bildas det dimma, säger Joel som en förklaring till varför just Tomtabacken fått det dimmiga rekordet denna månad.

– På vintern däremot bildas dimma ofta i dalgångar när den kalla luften sjunker neråt.

Ovanligt dimmigt på Hallands väderö

Lite mer förvånande är det kanske att Hallands väderö ligger tvåa i ”dimtoppen” med 8,6 procent av tiden i september.

– Det har blåst ostlig vind och dimma har bildats över Götalands inland. Hallands väderö ligger bara några kilometer utanför kusten och dimman har blåst ut dit och fastnat där. Vanligen blåser det västlig vind och då bildas inte så mycket dimma, säger Joel Mellin.

På topp fem bland de dimmigaste platserna i september finns även Uppsala flygplats som haft dimma sju procent av tiden, Holmön utanför Luleå med 6,8 procent och Naimakka som ligger nästan så långt norrut man kan komma i Sverige. Där har det varit dimmigt 6,1 procent av tiden i september.

Frostfritt och dimmigt i Naimakka

– Naimakka är normalt en av de kallaste platserna i landet, men det har varit frostfritt där, liksom i nästan hela landet, säger Joel Mellin.

Ett mäktigt högtryck har legat över i stort sett hela Sverige den senaste veckan. Det har dock inte blivit någon rekordvärme för vår del. Däremot har det varit rekord i högt lufttryck för september med 1.044 hektopascal (hPa) i Lycksele, berättar Joel.

– Det höga lufttrycket märks inte så mycket för oss, på annat sätt än att vädret varit stabilt. Det har inte kommit mycket regn den senaste veckan, säger han.

Att det varit frostfritt är ganska ovanligt i slutet av september, men det förklarar Joel Mellin just med att det varit dimmigt och bildats låga moln.

– Då stannar värmen kvar under natten.

Mycket moln höll värmen borta

Hade vi haft torrare väder hade det å andra sidan varit högre dagstemperaturer.

– Då hade vi haft över 20 grader på många håll, men nu har det varit molnigt framför allt på förmiddagarna och solen hinner inte alltid bryta igenom.

Väderprognosen: Mer dis och dimma nattetid

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.