Höstvädret är på gång. På måndag kan vi vänta oss regn och rusk i större delen av landet. Foto: TT/Johan Nilsson

Molnig helg följs av regn och mer blåst

Uppdaterad
Publicerad

Molnen kommer att dominera helgvädret i nästan hela landet och det blir ganska lugnt och stillsamt väder. På måndag däremot drar resterna av två orkaner in och då blir det regnigt och lite mer blåsigt än det varit på sistone, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

– Det är resterna av orkanen Maria och även av orkanen Lee som drar in över landet västerifrån. Det blir regn och lite mer blåsigt i hela landet utom längst i norr, säger Nitzan Cohen.

Foto: SVT

Medan orkanen Maria orsakat stor förödelse på flera karibiska öar har orkanen Lee gjort mindre väsen av sig, då den hållit sig ute på Atlanten. När orkanerna når våra breddgrader har de mattats av betydligt men för med sig betydligt mer höstlikt väder än vi vant oss vid den senaste tiden.

– Detaljerna är osäkra än, men det kan bli mellan 10 och 30 millimeter regn, troligen mest i sydväst och delar av Norrlandskusten, säger Nitzan Cohen.

Annars är hösten sen i år i landets sydliga delar. Meteorologisk sommar (när dygnsmedeltemperaturen är minst 10 grader) råder fortfarande i södra Svealand och större delen av Götaland med undantag för ett område söder om Vättern.

På söndag kan också Västkusten västligaste Värmland räkna med en del regn. Temperaturerna i helgen håller sig kring 10-15 grader i söder och 8-12 grader i norr. I Lapplandsfjällen kan det bli lokal frost.

Allt om vädret på SVT:s vädersajt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.