Djur med kluven tunga väcker rädslan

Uppdaterad
Publicerad

Det djur svensken är räddast för är varken varg eller björn. Högst på listan kommer i stället ett slingrande djur med stirrande blick och kluven tunga.

Så många som var tredje svensk sätter ormen högst på listan över det mest fruktade djuret, enligt en undersökning som Köpenhamns Zoo låtit göra.

Tvåa på listan är spindlar, därefter – något oväntat, kanske – lejon och på fjärde plats råttor.

”Ormfobi – inlärd rädsla”

Jonas Wahlström, föreståndare för Skansenakvariet, är inte alls förvånad över att ormen hamnar högst. Han har haft många besökare som på darrande ben stått och kikat runt hörnet innan de vågat sig närmare ormarna.

– Det är väldigt många som säger att de har ormfobi, och det är en inlärd rädsla. Det finns inte ett enda barn som drar sig för att klappa en boaorm, utan det är föräldrarna som drar i dem och säger att det är otäckt. Då skapar man en rädsla.

Huggormen är skygg

Det är klart att man ska ha respekt för orm, eftersom det finns giftiga arter, menar han. Men huggormen är skygg.

– Skulle man stöta ihop med en är det bara att backa lite – den följer inte efter.

Rädsla går att bli av med

95 av 100 kan komma över sin ormfobi genom att under lugna och kontrollerade former känna på en, hävdar Jonas Wahlström.

– En del behöver börja i hemmiljö, först med bilder, och sedan en gummiorm innan de kan närma sig en riktig orm.

Ormar läskigast

Vilket djur är du mest rädd för?;

Djur;procent;

Ormar;32;

Spindlar;19;

Lejon;13;

Råttor;11;

Möss;1;

Inte rädd;21;

Vet ej;4;

1082 personer har svarat på frågan vilket djur de är mest rädd för. ;

Källa: Köpenhamns Zoo;Huggorm (Vipera berus), en art i familjen huggormar, finns i Sverige upp till polcirkeln.

Huggorm

Den blir runt 65 centimeter lång, ibland upp till en meter.

Hanarna har vanligen inslag av vitt, grått och svart, medan honorna i regel är brun- eller rödaktiga. Oftast finns ett tydligt markerat, mörkt sicksackband längs ryggen, men helt svarta exemplar är inte ovanliga.

Huggormsbett ger hos människor reaktioner av mycket varierande intensitet, från obetydlig lokal svullnad till livshotande tillstånd. Små barn är särskilt känsliga.

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.