Diskrimineringsombudsmannen Agneta Broberg. Foto: TT

DO inleder tillsyn av ett 40-tal företag och organisationer

Uppdaterad
Publicerad

Efter me too-kampanjen inleder nu Diskrimineringsombudsmannen (DO) en tillsyn av cirka 40 företag och organisationer inom områdena media, kultur och juridik.

Beslutet kommer efter att DO tagit emot en anmälan mot TV4-ledningen som handlar om att de skulle ha låtit bli att utreda och agera mot misstankar om sexuella trakasserier.

– Vi har fört en diskussion internt om hur vi ska hantera den här anmälan. Det har kommit så många vittnesmål från flera olika branscher att vi känner att vi gör större nytta genom en bredare tillsyn riktad mot flera företag och organisationer, säger Clas Lundstedt, pressansvarig på DO.

Kampanjen #MeToo

Inte bestämt vilka företag som utreds

Man har hittills beslutat att tillsynen ska omfatta cirka 40 företag inom områdena media, kultur och juridik.

Det är ännu inte fastslaget vilka företag och organisationer som kommer att granskas, men enligt Clas Lundstedt är TV4 ett av dem.

Utvidgning av pågående tillsyn

Tillsynen är en utvidgning av en redan pågående tillsyn som riktar sig mot kommuner och landsting.

Bakgrunden är en ändring i diskrimineringslagen som trädde i kraft den 1 januari 2017 och som handlar om arbetsgivarens ansvar i arbetet mot bland annat sexuella trakasserier.

– Det står nu uttryckligen i lagen att arbetsgivaren har ett ansvar att förhindra trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier, säger Clas Lundstedt.

Begära in rutiner och riktlinjer

Rent konkret kommer nu DO skicka ut en begäran om uppgifter till de berörda företagen och organisationerna.

Man kommer bland annat begära ut rutiner och riktlinjer om hur man hanterar trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier.

Man kommer också kontrollera hur arbetsgivarna agerar vid kännedom om att en medarbetare upplever sig trakasserad av en medarbetare.

– Vår förhoppning är att vi kommer igång med det här redan under veckan, säger Clas Lundstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet