Ensam äldra man på en kyrkogård. Foto: Scanpix

Unik studie: När vi dör vill vi flytta ”hem”

Uppdaterad
Publicerad

När man dör vill man bli begravd i sin hembygd, sitt hemland eller vid sin sommarstuga. Det visar den första undersökningen som gjorts i Sverige om var man vill bli begravd.

Döda flyttar oftare än de levande. Det gällde åtminstone 2010, året som kartlagts i en undersökning om var i Sverige människor blir begravda.

Då bytte nämligen 22 procent av de som avled det året församling. Motsvarande siffra för levande personer var 14 procent.

–För första gången kan man välja ganska fritt, till skillnad från när man är i karriären, har barn eller vill bo nära en stor arbetsmarknad. Då finns det andra faktorer som är viktigare, säger Roger Marjavaara, lektor vid Umeå Universitet, och fortsätter:

–Men när du är avliden upphör restriktionerna i rummet och du kan egentligen mer eller mindre välja fritt själv.

Hembygden, hemlandet och närheten till fritidsstugan är populära platser för personer i Sverige att vilka bli begravda på.

–En allt större del av Sveriges befolkning har sina rötter i andra länder. Att de kommer att vilja bli begravda i sina hemländer tror jag kommer att öka mer än det här hem-till-byn-argumentet, säger Roger Marjavaara.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.