Foto: SVT

Döende kvinna skickades i taxi

Uppdaterad
Publicerad

En svårt cancersjuk kvinna som inte kunde tala eller röra sig skickades ensam i en taxi från Geriatriska kliniken i Huddinge till en avdelning för döende patienter. Kvinnan tappade medvetandet i taxin och avled inom ett dygn.

– Det är så barockt sjukt, säger kvinnans svärson.

Marja-Liisa Laurila var 84 år och hade cancer i nästan hela kroppen. Hon vårdades på Karolinska sjukhuset i Huddinge. När familjen besökte henne den 8 februari förstod de att hon var döende.  

– Hon hade tappat allt tal och kunde inte kommunicera överhuvudtaget. Hon låg som en liten fågelunge bara i sängen, säger Hans Elfström, Marja-Liisas svärson.

Dagen efter skulle Marja-Liisa transporteras till en palliativ avdelning på sjukhemmet i Långbro Park, där man tar han om patienter som ligger för sitt yttersta. Trots att hon varken kunde röra på sig eller tala så beslöt personalen på Karolinska sjukhuset att Marja-Liisa skulle skickas ensam i en taxi.

Taxichauffören protesterade

Det här trots att taxichauffören påpekat att hon behövde en sjuktransport.

– Han hade protesterat, berättade sjukhemmet, redan på Huddinge sjukhus och inte velat skjutsa henne, men det var två sjuksköterskor som hade diskuterat över Marja-Liisas huvud och de hade enats om att nej, det var taxi som gällde, säger Hans Elfström.

Marja-Liisa förlorade medvetandet under resan och vaknade aldrig upp igen. Nästa dag gick hon bort.

Jag trodde inte att det var sant, jag visste inte att en äldre så sjuk människa kunde bli behandlad så. Jag blev helt bestört, säger Johanna Ruotsaari- Elfström, Marja-Liisas barnbarn.

Även på sjukhemmet reagerade man starkt på att Marja-Liisa kom till dem i en taxi.

– Ja det är så barockt sjukt att det liksom inte går att kommentera, det borde alla människor förstå att i livets slutskede ska man inte behöva transporteras genom halva Stockholm i en taxi när man håller på att dö, fortsätter Hans Elfström.

Karolinska ska utreda

På Karolinska sjukhuset vill man inte kommentera det enskilda ärendet men säger att man ska man utreda händelsen.

Är det rimligt att sätta döende patienter som ska skickas till en palliativ avdelning som tar hand om just döende patienter, ensamma i taxi?

– Om man är så sjuk så är det naturligtvis inte rimligt att skicka en patient i taxi kan man väl säga generellt, sen återigen hur det var i det här fallet kan jag inte uttala mig om för jag vet inte, säger Elda Sparrelid, chefsläkare Karolinska Universitetssjukhuset.

Marja-Liisas Laurilas anhöriga har nu anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.

– Ja, det som hände Marja Liisa vill vi inte ska hända någon annan, det som är gjort går inte att att göra ogjort men det får definitivt inte gå till på det här viset, säger Hans Elfström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.