Fängelse i Panaxiahärva

Uppdaterad
Publicerad

Ett och ett halvt år respektive ett år och nio månaders fängelse. Det blev straffet för de två tidigare chefer för Panaxia som döms för ekobrott i flermiljonklassen.

Panaxia, som tidigare var landets tredje största värdetransportföretag, gick i september 2012 i konkurs. I samband med det upptäcktes att runt 650 miljoner kronor av kundernas pengar fattades. Konkursförvaltaren bedömde att Panaxia hade använt kundernas dagskassor för att täcka hålen i den egna verksamheten. Misstankarna har också handlat om olika typer av ekonomiska brott som de båda cheferna utfört i deras privata bolag Laccord. Under rättegången i november yrkade åklagaren på fleråriga fängelsestraff för en lång rad brott. Däribland grov förskingring, grov stöld och grov trolöshet mot huvudman. Men idag när domen nu kom frikänns mannen och kvinnan från majoriteten av åtalspunkterna.

Tidigare vd och administrativ chef

Kvinnan, som tidigare var bolagets administrativa chef, döms för för trolöshet för huvudman och bokföringsbrott. Mannen, före detta vd, döms för trolöshet mot huvudman.  Det, bland annat för att ha fört över fem miljoner kronor från ett konto tillhörande dotterbolaget Panaxia Kontantservice AB till sitt eget bolag. Båda har hela tiden nekat till alla brott och kvinnans advokat Martin Beskow är inte nöjd.

Panaxias konkurs

– Spontant är jag missnöjd med domen, hon borde ha blivit frikänd på alla åtalspunkterna. Det är klart att det varit värre om hon fällts på alla de punkter som hon åtalats för, men det kändes aldrig realistiskt, säger Martin Beskow.

Kommer du att överklaga?

– Min spontant tanke är att det lutar åt det hållet, men jag måste gå igenom domen mer noggrant först innan jag kan ta något beslut.

Åklagare ville ha flera års fängelse

Åklagaren John Keränen ville däremot ha betydligt längre fängelsestraff, under rättegången krävde han fem respektive fyra års fängelse.  Någon timme efter domen blivit offentlig hade Keränen ännu inte bestämt sig för om han kommer att överklaga domen.

– Jag har ännu ingen klar uppfattning om hur tingsrätten har resonerat men jag kan konstatera att de har ogillat en hel del, säger Keränen till TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Panaxias konkurs

Mer i ämnet