Foto: SVT

Domarna: Sexfilmsdomen är korrekt

Uppdaterad
Publicerad

Pojkvännen smygfilmade och la ut filmen på porrsajter.

De hovrättsråd som motiverat kränkningsersättningen i Göta Hovrätts dom vill inte ställa upp på en filmad intervju. Varken Niklas Rundberg, Paul Forsberg eller Lennart Östblom vill svara på frågor. Inte heller hovrättspresidenten i Göta Hovrätt, Sten Andersson vill uttala sig i fallet just nu. I ett mejl till SVT skriver de att ”Hovrätten gör inte bedömningen att ett TV-inslag ger utrymme för att kunna besvara de komplexa frågorna rörande detta mål på ett fullgott sätt. Vi kommer därför att skicka er en skriftlig kommuniké.”

Nekar intervju

SVT Nyheter bad om en telefonintervju – men samtliga avböjde att medverka.

”Emelie” smygfilmades av pojkvännen

Dagen efter fick SVT ett sju sidor långt svar på en del frågor som ställts. Där går att läsa att  hovrätten står fast vid de kritiserade formuleringarna om att det blivit alltmer accepterat att vara utåtriktad med sina sexuella vanor. Bland annat skriver de att ”flickans anseende i objektiv mening inte blivit lika skadat som det skulle ha blivit i äldre tider, om någon då hade spridit motsvarande rykten om henne.”

”Tagit hänsyn till sexualvanor”

I svaret står också att det inte krävs någon bevisning när det gäller så kallad ”notoriska fakta”, det vill säga sånt som redan är allmänt känt. De förtydligar åter igen att de bland annat tagit hänsyn till allmänhetens sexualvanor när de bestämt skadeståndsnivå.

”Hovrätten har bedömt det som allmänt känt att i vart fall delar av befolkningen i dag har en mer liberal inställning än tidigare till att andra människor är mer öppna och utåtriktade avseende sina sexuella vanor. Enligt hovrättens uppfattning har därför ett sådant konstaterande inte krävt något empiriskt stöd.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

”Emelie” smygfilmades av pojkvännen

Mer i ämnet