”Emelie” om domen: ”Nu känner jag att jag har vunnit”. Foto: SVT

”Emelie” efter sexfilmsdomen: Så skönt att äntligen få rätt!

Uppdaterad
Publicerad

– Jag är jätteglad. Nu känner jag att jag har vunnit, att nu ska jag gå vidare, säger ”Emelie” efter HD:s utslag i sexfilmsdomen.

”Emelie” smygfilmades av sin 17-årige pojkvän när de hade sex. Filmen lade han sedan ut på en porrsajt. Den dåvarande pojkvännen dömdes sedan i tingsrätten för grovt förtal och kränkning.

Straffet blev ungdomstjänst och ett skadestånd på sammanlagt 136.000 kronor.

”Emelie” smygfilmades av pojkvännen

Målet överklagades till hovrätten. Göta hovrätt ansåg att skadeståndet var för högt och sänkte skadeståndet till 31.000 kronor.

En av motiveringarna till sänkningen står i domen där hovrätten bland annat att skriver att ”det inom inte alltför snäva kretsar av befolkningen med tiden har blivit alltmer socialt accepterat att vara mycket öppen och utåtriktad avseende sina sexuella vanor”.

Advokat: Behövdes praxis

SVT Nyheter har pratat med ”Emelies” advokat Susanna Lindström som noterat att ersättningen för skadestånd legat på väldigt olika nivåer runt om i landet.

– Det behövdes ett avgörande från Högsta domstolen som tydligt visar vad skadeståndsersättningen gällande kränkning på internet ska ligga. Det fanns ingen riktigt praxis att luta sig mot här och det var därför vi valde att överklaga.

Till tjejer som råkat ut för samma sak har ”Emelie” ett meddelande.

– Stå på er. Låt inte det här knäcka er. Ni får rättvisa nån gång, även om det tar tid.

Fakta om HD-domar

Av de omkring 5.000 mål som överklagas till Högsta domstolen (HD) per år ges prövningstillstånd till drygt tre procent.

Den dom som nu meddelats blir prejudicerande, det vill säga en domstolspraxis där efterföljande domstolar kommer att döma liknande fall på samma sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

”Emelie” smygfilmades av pojkvännen

Mer i ämnet