Foto: TT

USA-resandet ökar – trots dyr dollar

Publicerad

Värdet på amerikanska dollar bara stiger och stiger. Men trots att det blir allt dyrare för svenskar att semestra i USA så reser vi dit som aldrig förr.

– Folk verkar inte bry sig om att dollarn ökar i värde, säger Karin Ahlstedt på resebyrån Ticket.

Förra våren gick det ungefär 6,4 svenska kronor på en dollar. Nu ett år senare är dollarn värd 8,6 kronor. Och värdet på den amerikanska valutan förväntas öka ytterligare, enligt Richard Falkenhäll, valutastrateg på SEB.

– Det är en rejäl förstärkning som skett på ett år. Det är kombinationen av en betydligt starkare dollar tillsammans med en svagare krona som ligger bakom. Drivkraften är främst ett ökat räntegap mellan USA och Sverige. Vi tror att det kan komma att vidgas ytterligare framöver, åtminstone till 2016, vilket talar för att dollarn kan stärkas ytterligare, säger han till SVT Nyheter.

Kan stiga ytterligare

Den amerikanska tillväxten är starkare än i euroområdet och arbetslösheten i USA har minskat. Men i Europa pågår en omvänd utveckling med svag tillväxt, låg inflation och skuldkrisen i Grekland som ännu inte är löst. Kronan kan komma att stärkas lite mot euron men enligt Richard Falkenhäll kan värdet på dollarn stiga upp emot 9,50 kronor under det närmaste året.

Detta betyder att det blir betydligt dyrare för svenskar att semestra i det stora landet i väst. Men det har inte avskräckt oss från att boka drömresan. Resebyrån Ticket har sett att bokningarna till USA har ökat med 23 procent under vår och sommar jämfört med förra året. Landet har till och med gått om charterfavoriten Turkiet och USA hamnar nu på en tredjeplats av svenskarnas sommarfavoriter 2015.

– Det gäller på alla större destinationer som Florida, New York och LA, säger Karin Ahlstedt på Ticket.

USA favorit i sommar

Enligt henne beror ökningen på att det finns en bra tillgång på billiga flygbiljetter vilket gör att många människor fortfarande känner att det är värt det trots att vistelsen blir dyrare på plats.

– Vi ser ingen effekt av att dollarn har ökat i värdet. USA är en av kometerna under våren för oss. Dels har flygpriserna pressats och många upplever fortfarande att det är billigt att shoppa i USA jämfört med Sverige, säger hon.

– Men fortsätter dollarn att kraftigt gå upp kan vi förstås inte utesluta att vi kan komma att se effekter, fortsätter Ahlstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.