På sidor på nätet hyllas utvecklingen: ”Vi får hoppas att det brinner över hela landet igen i natt.” Foto: SVT Design

Efter asylbränderna – polisen förstärker it-spaning

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagsmorgonen utsattes ännu ett boende för asylsökande för ett misstänkt brandattentat. Nu meddelar polisens nationella avdelning att de förstärker sin internet-spaning för att stoppa bränderna.

På HVB-hemmet i Tjörnarp bor ensamkommande flyktingbarn. I natt när de låg och sov hällde någon in brandfarlig vätska genom ett fönster och tände på.

– Det är fruktansvärt när man utsätts för något sådant här. Tanken är mest vad som kunde ha hänt, vi har ungdomar som ligger och sover här, säger hemmets enhetschef Teresa Almerud.

Bränder på asylboenden

Förstärker it-spaning

Personalen släckte elden med en brandsläckare. Polisen rubricerar händelsen som mordbrand, och för att förhindra nya bränder förstärker nu polisen sin spaning på internet.

– Vi kommer att förstärka vår förmåga att bedriva internetspaning i närtid, vi bedriver för närvarande intensiva sådana spaningar, men vi kommer att förstärka den, säger Jonas Hysing, nationell kommenderingschef på polisen.

Varför då?

– Det är viktigt eftersom det är där som samtalen om den här brottsligheten pågår, säger Jonas Hysing.

Hemlighåller adresser

På grund av bränderna har Migrationsverket bestämt att hemlighålla adresserna till nya boenden – men på internet finns det grupper som kartlägger och publicerar platserna ändå.

På andra sidor hyllas utvecklingen och en användare skriver: ”Vi får hoppas att det brinner över hela landet igen i natt.”

– Det är naturligtvis fruktansvärt att någon kan tänka sig att önska en sådan utveckling, det ser vi väldigt allvarligt på, säger Jonas Hysing på polisen.

Ministern vill ha hårdare bevakning

Även inrikesminister Anders Ygeman har reagerat, i dag besökte han kommunen där det brann i morse. Från regeringens sida vill man nu ha hårdare bevakning av boendena.

– Vi öppnar upp möjligheten för att sätta ut flera väktare och ordningsvakter på de här boendena, och vi samordnar utredningarna nationellt, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder på asylboenden

Mer i ämnet