Alice Bah Kuhnke Foto: TT

Efter beskedet om Bah Kuhnke: ”Inte haft koll på sitt eget område”

Publicerad

Demokratiminister Alice Bah Kuhnke blir av med ansvaret för Sveriges arbete mot våldsbejakande extremism. Beslutet välkomnas av oppositionspartierna som vill se ansvaret flyttas till justitiedepartementet.

– Det känns som en naturlig utveckling med tanke på hur uppgiften skött hittills, säger Johan Hedin, rättspolitisk talesperson för Centerpartiet.

Johan Hedin menar att ansvaret för arbetet mot våldsbejakande extremism bör ligga hos justitiedepartementet.

– Men det viktigaste för mig är att man kommer igång med det här viktiga arbetet kring antiradikaliseringsåtgärder. När man frågar regeringen känns det som man fortfarande försöker koppla ett grepp om de frågorna.

”Regeringens arbete inte nog”

Även Kristdemokraterna anser att ansvaret nu bör flyttas till justitiedepartementet.

– Och det var inte en dag för försent att ansvaret flyttas från ministern, säger Andreas Carlsson, gruppledare och ledamot i justitieutskottet.

Liberalernas Roger Hadad säger att ansvaret för frågan om återvändare och mot extremism snarast måste flyttas från demokratiministern.

– Dessvärre har hon inte koll på sitt eget område och de myndigheter under henne som ansvarat för frågan har inte levererat tillfredsställande resultat kring IS-återvändare

– Den våldsbejakande islamistiska terrorismen utgör det största hotet mot Sverige och det gäller även de personer som försökt men inte rest och som ägnar sig åt radikalisering och extremism i vårt samhälle – det är oerhört allvarligt att regeringens förebyggande arbete inte lett till konkreta och kraftfulla verktyg kring inte minst IS-återvändarna, säger Roger Haddad.

”Socialkontors-antiterrorism”

Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali är positiv till att demokratiministern blir av med ansvaret för arbetet mot den våldsbejakande extremismen.

– Det var inte en sekund för tidigt. Nu kanske vi kan få en seriös och professionell hantering av frågan.

– Vi har haft någon form av socialkontors-antiterrorism i Sverige trots att kompetensen inte existerar på det kommunala planet.

Även Hanif Bali anser att ansvaret nu borde flyttas till justitiedepartementet.

Sverigedemokraternas partiordförande Jimmie Åkesson kommenterar nyheten i ett mejl till SVT Nyheter:

”Det är uppenbart att hon saknar all kompetens på området, så det är bra att hon fråntas ansvaret”, skriver han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.