Foto: TT

Efter terrordåden: Sahlin uppmanar kommuner att vakna

Uppdaterad
Publicerad

Mona Sahlin menar att många kommuner saknar kunskap om våldsbejakande extremism.

– Fixa en strategi mot våldsbejakande extremism, säger hon i SVT Nyheters extrasändning om terrordåden i Paris.

Regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin (S), har som uppdrag att arbeta fram en ny strategi för att förhindra att fler svenskar ansluter sig till extrema religiösa och politiska grupperingar.

– Mitt arbete handlar om arbeta förebyggande, se vad som skedde innan man tog värvning och varför är det så  många som inte litar till myndigheterna, säger Sahlin.

Terrordåden i Paris

Hon menar att såväl myndigheter, kommuner och religiösa samfund inte gör tillräckligt för att förhindra och förebygga våldsbejakande extremism och att det finns en utbredd attityd att slå ifrån sig problemen.

Ny stödlinje

Enligt Sahlin är dessutom samhället för dåliga på att fånga upp signaler från unga, som är på väg in i extrema rörelser.

När hon gästade SVT Nyheters extrasändning med anledning av terrordåden i Paris uppmanade hon de kommuner som saknar en strategi mot extremism att omedelbart inleda sitt arbete.

På måndag startar en nationell stödtelefon, dit anhöriga kan ringa om de misstänker att någon i deras närhet är på väg in i våldsbejakande rörelser eller om de är på gång att ta värvning i extrema grupper som strider i Mellanöstern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet