Bilder på vintertecken i december som Väderredaktionen fått in från tittare. Frost på ett fält i Karlstad och en skridskotur på Lule Älv i Karlsvik. Foto: Elisabeth Andersson/Mats Lindvall

Efter värmerekorden – nu kommer kylan

Publicerad

Det är fortfarande ovanligt varmt på flera håll i landet, men prognosen inför helgen är kyligare. – Vintern kan få fart till helgen och vandra söderut, säger SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen.

I helgen slogs ett över 50 år gammalt värmerekord i Norrland, när Gävle hade 11,9 grader i december. Och i Stockholm hade man lika varmt som på midsommarafton i somras.

– Det var väldigt länge sen det var så här varmt, sa SVT:s meteorolog Lasse Rydqvist om höstens milda väder.

I fem dygn måste medeltemperaturen ha legat under noll grader för att det ska klassas som att vintern anlänt. Men i flera regioner är vintern flera veckor sen, säger SVT:s Åsa Rasmussen. Den har kommit till stora delar av Norrland, men fortfarande inte nått kusten och södra delen av regionen.

– Den borde redan ha kommit i hela Norrland, Svealand och i stora delar av Götaland, säger Rasmussen.

Kallare och kallare

Men lagom till Lucia-helgen blir det kyligare. På torsdag kommer kallare luft ner norrifrån, och det blir kallare och kallare fram till måndag.

– Det verkar som att kalluften ligger kvar sen, säger Åsa Rasmussen

I södra Sverige blir det runt noll grader, och i norra Svealand och norrut ordentligt med minusgrader. I Norrlands inland kan det bli uppåt minus 20.

– Kuststäder i Norrland som inte har snö än kan få snö, men annars är det inte mycket att hoppas på, säger Rasmussen.

Läs mer om veckans väder på SVT Nyheter Väder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.