Foto: TT. Grafik: SVT.

Efterlyst man gripen på Arlanda

Uppdaterad
Publicerad

En man som är internationellt efterlyst av tysk polis har gripits på Arlanda. Mannen ska ha varit en högt uppsatt ledare inom kurdiska PKK, terrorklassad i EU.

Mannen är anhållen. Han ska nu få en offentlig försvarare, och ska sedan förhöras i eftermiddag, berättar åklagare Ronnie Jacobsson vid Riksenheten för säkerhetsmål. Åklagaren ska också just nu hantera en begäran om utlämning.

Mannen är efterlyst sedan 2014 och enligt nyhetsbyrån Reuters handlar arresteringsordern om att han är en högt uppsatt medlem i kurdiska PKK-gerillan, som är terrorklassad av EU. Mannen är född 1980 och turkisk medborgare, och han misstänks ha varit så kallad regionchef för PKK i Tyskland mellan juli 2012 och juli 2014.

Brottet mannen ska ha begått är inte kopplat till Sverige, enligt Jacobsson.

Tysk polis: Inte terrorbrott

Tyska kriminalpolisen bekräftar gripandet av mannen. Men de säger till SVT Nyheter att den gripne inte har någon terrorbakgrund, utan att det handlar om ett annat brott man misstänker mannen för. Vilket brott det rör sig om vill kriminalpolisen i Tyskland inte säga, utan hänvisar till den tyske åklagaren.

Svenske åklagaren Ronnie Jacobsson håller fast vid att den europeiska arresteringsorder de fått från tyska myndigheter gäller misstanke om terrorbrott.

– Det verkar vara ett begånget brott, det har inget med Sverige att göra. Så vitt jag förstår så var han på väg någon annanstans, säger Jacobsson.

Ingen Sverigekoppling

Polisen i Sverige har i övrigt varit tystlåtna kring gripandet.

– Han greps vid 8.30-tiden och var internationellt efterlyst av tysk polis, säger Towe Hägg på Stockholmspolisen till SVT Nyheter.

Några ytterligare uppgifter om gripandet lämnar inte polisen.

Vid passkontrollen

Enligt Aftonbladet greps mannen i Arlandas terminal 5, utrikeshallen, på väg till Turkiet när en passkontrollant slog larm.

Säpo ska ha tagit över ärendet, vilket man dock inte vill bekräfta.

– Vad jag kan bekräfta är att det inkommit en begäran om internationell rättshjälp till riksenheten för säkerhetsmål, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo, till TT.

– Vi har kännedom om ärendet. Vilka åtgärder som har vidtagits kan jag inte gå in på, fortsätter han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.