Försäljningen av ekologiska och kravmärkta livsmedel ökade med mer än 50 procent under första halvåret. Siffrorna kommer från en rapport från konsultföretaget Ekoweb. I rapporten skriver man att det mesta tyder på att 2015 blir ett nytt rekordår.
Frukt och grönt ökar mest
Under 2014, redan det ett rekordår, ökade försäljningen av ekologisk mat med 30 procent under första halvåret. De livsmedel som ökar mest är frukt och grönt.
Ökningen är inte bara ett rekord för Sverige utan även bland de främsta ekoländerna som Tyskland, USA, Danmark och England.
Men trots att allt fler väljer ekologiska livsmedel är det fortfarande långt kvar innan alla gör det. Omkring sju procent av alla köp inom detaljhandeln är ekologiska enligt undersökningen.
Grannen fortfarande mest eko
Danmark är fortfarande nummer ett i världen när det gäller hur stor andel livsmedelsköp som är ekologiska. Där är ekoandelen nio procent.
Enligt de stora livsmedelskedjorna beror ökningen på den allmänna hälsotrenden just nu. Dessutom är intresset stort för matens ursprung. En annan orsak är att allt fler kunder kräver livsmedelsproduktion utan kemiska bekämpningsmedel.