Foto: Youtube

En miljard visningar för Gangnam Style

Uppdaterad
Publicerad

Psys låt Gangnam Style har blivit den första video som har fått mer än en miljard visningar på Youtube.

Videon som lades ut i juli har snabbt gjort den sydkoreanska popstjärnan PSY till världskändis. Youtubes ägare Google säger att Gangnam Style har snittat på sju-tio miljoner visningar per dag, skriver BBC på nätet.

Redan den 24 november fick Gangnam Style en plats i Guiness rekordbok för ”mest gillade” Youtube-filmen någonsin. Då hade musikvideon precis gått om Justin Biebers tidigare rekord på 804 miljoner visningar. I samband med det ska Justin Bieber ha anklagat PSY för att ha dopat sin succé med fejkade tittare.

En sak är i alla fall säker: videon med den karakteristiska dansen har som få inspirerat tusentals människor världen över att spela in och posta sina egna imitationer på nätet.

Videon har också fått tusentals fans att samlas i så kallade ”flashmobs” på allmänna platser i både Paris, Milano och Rom för att dansa dansen.

Flera kändisar, bland annat FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, sångerskan Britney Spears och världens mest omtalade konstnär ai Weiwei, har tolkat dansen.

PSY:s låt handlar om den fashionabla stadsdelen Gangnam i Sydkoreas huvudstad Seoul, där invånarna handlar från Chanel, kör dyra bilar och skickar sina barn till fina skolor. Han ska själv ha vuxit upp där, och låten kan både ses som en hyllning och ett hån av Gangnam-livsstilen.

Vill du också lära dig dansa den populära dansen? Då kan du titta på Lilla Aktuellts Gangnam-skola!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.