Foto: TT

Sjukhuset erbjuder att spara stamceller trots kritik

Uppdaterad
Publicerad

På Nyköpings lasarett kan föräldrar sen en tid tillbaka betala 25.000 kronor för att ett privat företag ska spara blodet i navelsträngen i en biobank.

– Vi ställer ju upp på patienterna som har valt det här. Vill de spara stamceller och har fått information som är heltäckande så vill vi hjälpa dem, säger Ingvar Ek, överläkare på kvinnokliniken på Nyköpings lasarett.

Blodet samlas in strax efter att bebisen är född. Sedan analyseras och fryses en reducerad del av blodet i flytande kväve. Om barnet eller någon annan familjemedlem skulle drabbas av sjukdom i framtiden är förhoppningen att stamcellerna från navelsträngsblodet ska kunna användas för att bota sjukdomen. Det blir familjens privata cellbank.

Nyköpings lasarett

Kontroversiell fråga

Frågan är inte en helt oproblematisk för den offentliga vården.

– Jag tror att det kan vara mycket laddat i och med att de som betalar kanske har råd att göra det, samtidigt som andra kanske inte har råd trots att de kanske vill, säger Ingvar Ek.

I Stockholms läns landsting säger de nej till företagen som vill sälja tjänsten till patienter.     

– Vi erbjuder lika vård på lika villkor. Vi har inte tilläggstjänster som man kan betala ur egen ficka när man utnyttjar den landstingsfinansierade vården, säger Jan Forslid, överläkare och vävnadssamordnare på Stockholms läns landsting. 

Vill locka föräldrar till sjukhuset

Stamceller har en unik egenskap i och med att de kan utvecklas till olika typer av celler. Sen 2006 sparas stamceller från navelsträngar i den Nationella navelsträngsbanken för att den typen av stamceller kan bota olika blodsjukdomar, bland annat leukemi.

Genom att erbjuda patienter att spara stamcellerna från navelsträngar hos företag hoppas Nyköpings lasarett på att locka blivande föräldrar från andra län.

– Vi får en inkomst ifrån andra landsting på det sättet, säger Ingvar Ek på Nyköpings lasarett.

”Ett reklamtrick”

Men Anders Fasth, medicinskt ansvarig på nationella navelsträngsblodbanken, är mycket skeptisk till den här typen av sparande.

– Jag tror att det här är ett reklamtrick, det upplever jag. För att idag ser vi ingen användning för att spara för privat bruk. Det är ju en affärsidé, det är geschäft, sa Anders Fasth i gårdagens inslag i Agenda

För vad man ska det privata sparandet av sina egna stamceller till är det ingen som vet i dag.

– Det är ju precis den informationen alla patienter får idag. De hoppas ju på att någon gång i framtiden ha nytta av de här stamcellerna.

I Stockholms län tror man inte att de förhindrar framtida behandlingar genom att porta företagen som sparar stamceller från den offentliga vården.

– Nej, det är inte vår mening. Vi har den nationella navelsträngsbiobanken, så i händelse av att enskilda patienter kommer och behöver stamceller så finns det stamceller att tillgå, säger Jan Forslid på Stockholms läns landsting. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyköpings lasarett

Mer i ämnet