Över 3.000 jobb försvinner från Ericsson

Uppdaterad
Publicerad

Telekomföretaget Ericsson varslar 2.200 anställda i Sverige. Samtidigt gör man sig av med 850 svenska konsulter.

– Det är ett led i vår transformering för att fortsätta vara världsledande. Tyvärr slår det hårt mot våra medarbetare i Sverige, sade Hans Vestberg, Ericssons vd, under dagens presskonferens.

Enligt företaget ska uppsägningarna vara klara i juni.

Neddragningarna berör Stockholm (1.125 personer), Katrineholm (400 personer), Borås (200 personer), Kumla (130 personer), Göteborg (140 personer), Linköping och Karlskrona (85 personer).

Ericsson tänker avveckla sin verksamhet i Katrineholm.

Neddragningar på Ericsson

– Det är en del av det kostnads- och effektiviseringsprogram vi lade fram i september, säger Martin Johansson, ansvarig för produktionen i Katrineholm.

Processen med uppsägningar förväntas vara klar i juni, meddelade Ericsson under presskonferensen tidigare i dag.

850 konsulter försvinner

Ericsson kommer också göra generella neddragningar inom försäljning och administration, samt dra ner på externa kostnader, främst konsulter men också generella omkostnader. Ericsson minskar antalet konsulter i Sverige med drygt 850.

Förhandlingar med de fackliga organistationerna om hur neddragningarna ska genomföras har påbörjats och individuella besked till anställda som berörs av neddragningarna beräknas ges i juni 2015, skriver Ericsson i pressmeddelandet.

Vd: Finns två anledningar

Ericsson skriver i pressmeddelandet att man indikerade nedskärningarna i november förra året.

– Det finns egentligen två anledningar till det som sker i dag. Den ena är en strukturförändring inom produktion och forskning och utveckling (FoU). Den andra är effektivitetsförbättringar. Vidare har vi reducerat antalet hårdvaru- och mjukvaruplattformar under en längre tid och vi har även ändrat arbetssätt inom FoU, säger Ericssons vd Hans Vestberg till TT.

– Vi har kommit till ett nytt steg i vår utveckling. Detta innebär en strukturförändring där mer fokus ligger på mjukvarorna, säger Hans Vestberg, VD och koncernchef på Ericsson till SVT Sörmland.

– I dag har vi lagt ett varsel som drabbar flera orter, där Katrineholm är den som drabbas hårdast. Nu ska vi titta igenom detta tillsammans med facken och det kommer dröja innan neddragningarna träder i kraft.

Regeringen tillsätter stödgrupp

Näringsminister Mikael Damberg underrättades om beskedet igår kväll och berättar för TT att regeringen nu tillsätter en stödgrupp för berörda anställda.

– Jag har tillsatt en statssekreterargrupp från fem departement för att koordinera regeringskansliets arbete i den här frågan, för att ha kontakter med lokala och regionala aktörer och för att säkerställa att det finns handlingskraft i regeringskansliet, säger Damberg till TT.

– Det som är värst den här dagen är väl Katrineholm, det är den största utmaningen.

Metall: Oerhört sorgligt

– Det är oerhört sorligt att Ericsson på det här sättet minskar sina åtaganden i Sverige. Jag är djupt bekymrad över det vi nu ser och hur det drabbar de anställda på flera orter och inte minst över att det handlar om en total stängning av fabriken i Katrineholm, säger Anders Ferbe, IF Metalls förbundsordförande, till SVT Nyheter.

– Man måste se det här i kontexten av vad som hände med Sony Mobile i början på veckan. Vi har en ordentlig resa i Sverige att göra för att återskapa en bra industriell struktur och det här är tyvärr ett steg i fel riktning, fortsätter Ferbe.

Hur tror du att dina medlemmar känner sig idag när de får höra om det här beslutet?

– Jag vet att de är oerhört bekymrade. De är besvikna och de är upprörda.

”Kunde ha fortsatt i Katrineholm”

Morgan Gustavsson, vice ordförande i Metallklubben på Ericsson i Kumla, är kritisk till att hela verksamheten i Katrineholm läggs ned. Enligt honom försvinner hälften av alla arbetarjobb på Ericsson om varslet fullföljs.

– Vi är besvikna på hur man gör det, säger han till SVT. Vi förstår att världen förändras och att vi måste hänga med, men vi anser att man kunde ha fortsatt med verksamhet i Katrineholm.

Men samtidigt finns en förståelse för att det finns en prispress på många av de produkter som Ericsson lutar sig mot i dag.

– För att Ericsson skall kunna fortsätta leverera stora vinster krävs resurser att utveckla dessa nya produkter, och gör vi inte det så riskerar vi hamna i betydligt sämre situation framöver, säger Morgan Gustavsson.

”Varsel får inte bli främsta kännetecknet”

– Vi ser med oro på det nya varslet från Ericsson och kommer att ge allt stöd vi kan till de medlemmar som drabbas, säger Peter Larsson, samhällspolitisk direktör på Sveriges Ingenjörer, i ett pressmeddelande.

– Ericsson kommer fortfarande vara en stor och viktig spelare inom it- och telekomområdet. Utvecklingen inom området går fort och Ericsson måste ta tillvara sina ingenjörer och utveckla dem för framtidens utmaningar. Varsel får inte bli det främsta kännetecknet för företaget – det kan motverka behovet av att rekrytera nya talanger, säger Peter Larsson.

– Efter veckans varsel på Sony Mobile och Ericsson måste också alla berörda näringslivsmyndigheter snarast samarbeta för att säkra svensk konkurrenskraft inom it- och telekomområdet.

Sveriges Ingenjörer har i dag totalt cirka 7.000 medlemmar inom Ericsson-koncernen. Cirka 4.000 arbetar i Kista.

Akademikerna: Djupt beklagligt

– Vi är besvikna, det är frustrerande, säger Per Norlander, koncernförhandlare för alla akademiker i Ericsson Sverige.

– Varslet från Ericsson är bara ett i raden när företagsledningen vill kompetensväxla. Det är djupt beklagligt att företaget ser det här som enda sättet, säger han.

Han är starkt kritisk till att företaget inte satsar mer på löpande kompetensväxling. Nu åker de ”gamla” ut, och nya plockas in.

– De vill i stället göra det med andra människor, säger Per Norlander.

Kommunalrådet: Fruktansvärt slag

– Min första reaktion är att det är ett fruktansvärt slag mot de anställda och deras familjer, säger Göran Dahlström (S), kommunalråd i Katrineholm.

Orten har tidigare fått hårda smällar, men rest sig, påpekar han.

– Vi tappade nästan 2.000 arbetstillfällen 2001 när Scania flyttade till Södertälje och elektronikindustrin försvann. Vi är bättre förberedda i dag, och vi kommer också att göra allt vi kan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Neddragningar på Ericsson

Mer i ämnet