Marie Robertsson, vid Unionen i Göteborg säger att beskedet togs emot med tystnad. Foto: SVT

Unionen: ”Beskedet togs emot med tystnad”

Uppdaterad
Publicerad

200 tjänster påverkas i Borås och 140 i Göteborg när Ericsson totalt varslar 2.200 tjänster i Sverige.

Ericsson lägger ett varsel som påverkar 2 200 tjänster i Sverige. Neddragningarna berör Stockholm, Katrineholm, Borås, Kumla, Göteborg, Linköping och Karlskrona.

850 konsulter försvinner

Ericsson kommer också göra generella neddragningar inom försäljning och administration, samt dra ner på externa kostnader, främst konsulter men också generella omkostnader. Ericsson minskar antalet konsulter i Sverige med drygt 850.

Neddragningar på Ericsson

Aktivitererna ingår i det tidigare offentliggjorda globala programmet, där ambitionen är att spara cirka nio miljarder kronor, med full effekt 2017.

Förhandlingarna med facket har påbörjats

– Beskedet togs emot med tystnad, det är ju lite chockartat även om man nästan blivit van. Det har ju varit neddragningar vart och vartannat år, säger Marie Robertsson, vid Unionen i Göteborg till Västnytt.

– Det här är ett oerhört hårt slag för de som arbetar på Ericsson och som lojalt arbetat för företagets utveckling. Det är också ett hårt slag mot alla berörda orterna och framför allt Katrineholm, skriver Anders Ferbe, IF Metalls förbundsordförande.

– Vi har sett fabrik efter fabrik läggas ner inom telekom och läkemedelsindustrin – som tidigare var svenska paradgrenar. Risken är att forskning och utveckling går samma väg om vi inte gör något och då har vi inte mycket kvar, skriver Ferbe.

Förhandlingarna med de fackliga organisationerna om hur neddragningarna ska genomföras har påbörjats och individuella besked till anställda som berörs av neddragningarna beräknas ges i juni 2015, enligt ett pressmeddelande.

En pressträff hålls i dag, den 11 mars, klockan 12 på Ericssons huvudkontor i Kista.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Neddragningar på Ericsson

Mer i ämnet