Foto: TT

Eskil Erlandsson bjöds på jaktresa av SCA

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten, och tidigare landsbygds- och jordbruksministern, Eskil Erlandsson (C) lät sig i höstas bjudas på en jaktresa i Tyskland av det den senaste tiden mycket omskrivna skogsbolaget SCA, det skriver Svenska Dagbladet i dag.

Enligt Svd Näringsliv handlar det om en exklusiv vildsvinsjakt på ett slott en bit söder om Frankfurt, en jakt som kostar cirka 20.000 kronor per deltagare enligt SCA. Bolaget ska ha bjudit på allt utom transporten dit, som dock ska ha skett i SCA:s affärsflyg och gjort att den faktiska kostanden för bolaget egentligen var flera gånger högre.

Eskil Erlandsson bekräftar för SvD att han deltagit i jakten.

Skandal kring SCA affärsflyg

– Ja, jag deltog i en jakt i Tyskland i höstas, i oktober eller november, säger Eskil Erlandsson till tidningen.

Får kritik

Erlandsson säger också till SvD att han betalat för resan i januari i år, en kostnad på omkring 5.000 kronor, och att det inte är meningen att han ska betala mer. Den tidigare ministern anser att han följt det regelverk som gäller och att det inte är särskilt kontroversiellt med tanke på de frågor han arbetar med och vikten av att skapa nätverk.

Inte heller SCA anser att frågan är kontroversiell utan uppger för SvD att Erlandsson är en relevant deltagare på grund av engagemanget i jakt- och skogsfrågor.

Den bilden delas dock inte helt av Helena Sundén, generalsekreterare på Institutet Mot Mutor.

– Man ska vara väldigt försiktig med vad man bjuder en riksdagsledamot på. Utifrån Näringslivskoden är det förbjudet att lämna förmåner till den som utövar myndighet och för mig är Riksdagsledamöter som fattar beslut om lagstiftning i högsta grad personer som utövar myndighet, säger hon till SvD.

”Vill göra rätt för mig”

Eskil Erlandsson är under fredagskvällen inte tillgänglig för en intervju men meddelar via sin pressekreterare att han är beredd att betala ytterligare för resan.

– Jag betalade för flygresorna med pengar ur egen ficka. Resten tog de inte betalt för, men jag är beredd att betala vad det kostade. Det ska inte råda någon tvekan om att jag vill göra rätt för mig. Finns det andra kostnader som SCA stått för så betalar jag gärna dem också. Jag vill göra rätt för mig, säger Erlandsson i ett meddelande till SVT Nyheter. 

Kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption, som utreder misstänkta mutbrott i SCA:s representation, säger till SVT att det är svårt att ha en uppfattning om de nya uppgifterna innan det finns en helhetsbild, även om han anser att det ”naturligtvis förefaller lite märkligt” att Erlandsson betalat för resan men inte för själva aktiviteten som var målet.

– Jag vill inte dra några slutsatser utifrån den fakta som presenterats. Den moraliska bedömningen lämnar jag åt andra att göra, jag ser mer på om det kan förekomma andra omständigheter som skulle ge mig anledning att inleda en förundersökning. De här uppgifterna är än så länge lite för vaga för att göra ett sådant ställningstagande, säger Thomas Forsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandal kring SCA affärsflyg

Mer i ämnet