EU: Rätt att förbjuda mentolcigaretter

Uppdaterad
Publicerad

Tobaksbolagen förlorade i EU-domstolen som nu slår fast att EU:s medlemsländer har rätt att förbjuda mentolcigaretter och kräva större varningstexter på cigarettpaketen. I Sverige införs förbudet redan om två veckor.

De stora tobaksjättarna Philip Morris International och British American Tobacco hade begärt en rättslig prövning av EU-direktivet som skulle förbjuda försäljning av smaksatta cigaretter, till exempel mentol.

Större varningstexter

De gillade inte heller direktivet om varningstexterna som ska täcka minst 65 procent av cigarettpaketen. Dessutom tillkommer varningar på e-cigaretter, och möjligheterna att göra reklam för dem begränsas.

Nu har dock alltså EU-domstolen slagit fast att EU-direktivet gäller, men det upp till varje medlemsland att lagstifta i den riktningen.

Polen starkast emot

Ett av de EU-länder som hårdast har motarbetat direktivet är Polen, som är unionens näst största producent av smaksatta cigaretter. 2013 tillverkades 6,3 miljarder mentolcigaretter i Polen.

Polen uppges nu ha accepterat EU-domstolens beslut, men kommer inte att införa ett eget förbud av smaksatta cigaretter förrän år 2020.

Glädje i Frankrikes regering

Mer positivt till beslutet var Frankrike, vars hälsominister Marisol Touraine aktivt tagit strid för att minska rökningen i landet. Från och med den 20 maj i år kommer cigaretter att säljas i omärkta förpackningar i Frankrike.

– Det är en seger för folkhälsan, en seger i striden mot lobbyisterna. I kampen mot rökning är hindren många, sa Touraine inför ett pressuppbåd efter domstolens beslut.

Snar utfasning av mentol i Sverige

Den 20 maj är också datumet då EU:s tobaksdirektiv genomförs och mentolcigaretterna förbjuds i Sverige. Beslutet klubbades igenom i början av april, och införs alltså redan om två veckor. Dock kommer det att ske en viss utfasning, så det blir inte tvärt slut på försäljningen.

I domen från EU-domstolen slås det fast att förbudet ska ha trätt i kraft i hela EU 20 maj 2020.

Man hoppas att med de här åtgärderna minska rökningen som orsakar nästan sex miljoner dödsfall i världen varje år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.